Носителят на награда „Александър Паскалев“ от 52-рите Литературни дни „Южна пролет“ е художникът Владимир Запрянов

    Трима са лауреатите на Националния конкурс за дебютна литература в рамките на 52-рото издание на "Южна пролет". Те получиха наградите си тази вечер на красива церемония в двора на Кирковото училище.

    30 автори участваха тази година в конкурсната програма с първите си книги.

    Лауреатът и носител на статуетка бронзов Пегас в жанр „Поезия“ стана Катя Димитрова за стихосбирката „Плач по всички жени преди  мен“.

    В жанра за детска литература награда не беше присъдена. За литературна критика носителят на Пегас е Радея Гешева  за книгата ѝ „Енигми и парадигми при някои италиански писателки от XX век“

    За  „Проза“ журито, председателствано от проф. дфн Валери Стефанов, присъди  бронзов Пегас на Неда Узунколева за книгата „Днес не ми се излиза“.

    На Националния конкурс за дебютна литература бяха връчени и съпътстващи награди: в жанр „Проза“ те са заМихаела Илиева за книгата ѝ „Рентгенова снимка на свободата“ и за Данила Райчева за книгата ѝ „Една и съща жена“. Съпътстващите награди в жанр „Поезия“ са три. Те бяха присъдени на Тихомира Панайотова  за стихосбирката „Сърцето се завръща у дома“ , на Мила Люцканова за стихосбирката „Краят на думите“ и на Мария Гетова за стихосбирката “Полуразпад“.

    Носителят тази година на наградата на името на Александър Паскалев, която се присъжда за цялостен принос в областта на литературата и изкуството, е художникът Владимир Запрянов.

    Наградата му връчи кметът на Община Хасково Станислав Дечев. Кметът на Община Хасково Станислав Дечев награди Владо Запрянов и го поздрави за негова всеотдайна работа за развитието на културата в Хасково. Градоначалникът благодари на Запрянов за готовността му да се включи в нови стойностни проекти, които предстои да бъдат реализирани в Хасково.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Tu
      Tupac
      2 0
      11:39, 27 апр 2024
      Ахххаа и замириса на
      Л
      А
      Й
      Н
      А
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини