16 °C

Изненадваща закономерност: Силен трус удря след 3 дни и на противоположния край на света

За първи път изследователи откриват доказателства за земетресения, предизвикващи сеизмични събития от другата страна на земното кълбо.

Това предполага, че има трептения, които потенциално биха могли да се използват за прогнозиране на бедствия в бъдеще, съобщава ScienceAlert.

Изследователите от Университета на Орегон (OSU) анализират данни, събирани близо половин век, за земетресенията и стигат до изумителното заключение, че когато се случат силни трусове, има голяма вероятност да се появи още едно земетресение от другата страна на планетата през следващите няколко дни.

"Земетресенията са част от цикъл на натрупване и освобождаване на тектонски стрес. Разломните зони в края на този сеизмичен цикъл могат да достигнат до повратна точка и да се задейства заметресение", отбелязва Робърт О'Мали (Robert O'Malley), водещ автор на статията, чийто резултати са публикувани на 2 август в Nature Scientific Reports.

Учените откриват ясни доказателства, че "трусове с магнитуд 6.5 или по-големи предизвикват други земетресения с магнитут 5.0 или по-големи".

Срещайки по пътя си скални слоеве с различни свойства, сеизмичните вълни се отразяват или пречупват, точно както лъч светлина се отразява от огледална повърхност или пречупва, преминавайки от въздуха във водата. Всякакви промени в еластичните характеристики и плътността на материала по пътя на разпространение на сеизмичните вълни ги карат да се пречупват, а при резки промени във свойствата на средата, енергията на вълните се отразява. Надлъжните и напречните вълни се разпространяват в Земята, като непрекъснато нараства обемът на средата, въвлечен в процеса на колебание.

Предполагаше се, че вторичните трусове - по-малки земетресения, които се появяват в същия регион на първоначалното земетресение, докато околната кора се приспособява след смущението в разлома и че тези по-слаби земетресения  са основните глобални последици от големите земетресения.

Но анализът на екипа от OSU на сеизмични данни от 1973 до 2016 - анализ, който изключва данни от вторичните трусове - използвайки прозорци с по-голяма продължителност от време, отколкото в предишни проучвания, предостави очевидни доказателства, че в средващи три дни след едно голямо земетресение има по-голяма вероятност от други земетресения.

Максимални въздействия след големи събития. Карти от земетресения с ≥M5.0 след големи събития на източника. Първото събитие има малък червен кръг, а най-голямото глобално въздействие е очертано кръг в антиподната област. Земетресенията в зоните с висока степен на въздействие в рамките на три дни след събитието на източника са в зелено и се свързват с тяхното събитие. Вторият източник на събития в рамките на три дни след първото събитие се отбелязва в синьо. Черните кръгове показват земетресения извън 30-градусовия диапазон и/или тридневните прозорци. Evidence of Systematic Triggering at Teleseismic Distances Following Large Earthquakes / Nature Scientific Reports

Всеки тестов случай в изследването представлява един тридневен прозорец, започващ със земетресение с голям магнитуд (6,5 или повече), за което се подозира, че предизвиква други земетресения, съответно всеки случай е придружен с контролна група от 5 355 тридневни периода, в които няма иницииращо земетресение.

"Регистрираните случаи показват ясно забележимо увеличение спрямо нивата на фона", заяви Робърт О'Мали.

Колкото по-голям е магнитудът, толкова е по-вероятно земетресението да предизвика друго земетресение. Интересно е, че силните земетресения, които се случват с по-голяма честота през последните години, също се задействат по-често от такива с по-малък магнитут.

Най-вероятно е трус да предизвика друго земетресение в рамките на 30 градуса от оригиналния антипод на земетресението - точката точно срещу него от другата страна на земното кълбо.

"Разбирането на механизма на това как едно земетресение би могло да предизвика друго, когато е разделено от голям интервал от разстояние и време, все още е до голяма степен спекулативно", коментира О'Мали. "Но независимо от конкретния действащ механизъм, доказателствата показват, че се осъществява запуск, последвано от период на пауза и презареждане".

Изследователите смятат, че трябва да се извършат още изследвания преди да може да сме сигурни, че има връзка.

Определянето на точно кога и къде ще се случат катастрофалните земетресения има потенциала да спаси много животи, така че всяко изследване, което може да помогне да се предскаже вероятността от трус, е полезно.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Сериозните занимания ще ви донесат полезни за бъдещето дивиденти, за това не отхвърляйте никакви предложения, но преди да се захванете с тях прецизирайте даденостите. На много от вас професионалните изяви ще помогнат на кариерата им, но преди това добре се подгответе. Пътуванията ще са успешни.
21 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде енергични сте днес и затова се чудите с какво най-напред да се захванете. Старайте се да не вършите неща, които не са конкретно свързани с работата ви. Моментът не е особено подходящ за разрастване на дейността ви. Възможно е да ви се наложи да пътувате. Не ставайте язвителни, ако събеседникът ви не влезне в тона ви.
21 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прекалено емоционални сте днес, но не позволявайте на чувствата да пречат на работата ви. Помислете добре върху възможностите си за успех и в случай, че те са минимални, променете тактиката. Бъдете по - оптимистично настроени, защото това, което идва ще ви носи много радост и позитивно развитие.
21 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се запознаете с нова информация, която ще внесе повече яснота в работата ви. Отговорно ще вземате решенията си и така ще ги реализирате. Периодът е подходящ както за самостоятелни изяви, така и за екипна работа. Ще получите повече, отколкото сте очаквали, което си е повод за празненство.
21 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Договореностите ви ще бъдат издържани и в защита на интересите ви, ако се осланя на уменията си да убеждавате и тактично насочвате разговора в изгодна за вас посока. Ще постигнете напредък, не показвайте колебание. Пътуване в чужбина ще ви ангажира с организацията по него, но ще ви достави удоволствие и нови познанства.
21 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
С творчески подход ще пристъпите към новите си задължения, опитвайки се да ги приведете към познатите вече неща. Не действайте едностранчиво, търсете мнението на хората около вас и ги направете съпричастни на работата си. Ще задълбочите връзката си с някой, който силно ви привлича.
21 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от вас ще посветят времето си на своите делови и бизнес-задачи. Заетостта ще изостри нервите ви, за това бъдете внимателни в общуването си. Понякога една дума казана не на място може да развали договорени вече неща. В любовната сфера ви очакват внимание, обич и новости.
21 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С енергия и добри намерения ще започнете седмицата. От сутринта ще се заемете с онези въпроси, в които сте срещали затруднения. Близостта на човек, когото харесвате ще ви прави по-уверени и сигурни в работата ви. Това се забелязва, но нищо лошо, щом ви въздейства позитивно на мислите и повишава активността ви в добра посока. Приятелски жест на внимание ще ви зарадва.
21 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще положите усилия да убедите някого в правотата на доводите си в името на по-добрите резултати. В тази връзка ще правите и промени в организацията, както и ще търсите нови възможности за изяви. Активността ви е видима дори за онези, които с безразличие ще намигнат и отминат.
21 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Избягвайте да обсъждате личните си дела с професионалните си партньори. Това би ви изложило на риск, давайки им възможност да надникнат в личния ви свят. Влагайки повече фантазия и прилагайки способностите си ще впечатлявате с усета си към хармонията и ще се радвате на постигнатото от вас.
21 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще продължите да работите върху задачите си, като наред с това ще търсите нови форми за изява на способностите си. Запознанства и приятелски сбирки ще разнообразят следобеда и вечерта ви. Романтичната ви връзка с човек от друга среда ще приключи без особени емоции.
21 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще вземате делови решения, налагащи се от работата ви. Промените в плановете ви ще ви донесат повече отговорности и това няма много да ви се понрави. Разпределете част от задачите си върху другите участници в консумацията на благата. Намерете начини да се разтоварите от напрежението, развлеченията са позволени.
21 окт 2019
Последни новини