Мощен трус в Китай: Хора нощуваха на улиците по пижами при минусови температури

Земетресение с магнитуд 7,1 разтърси граничния район между Киргизстан и китайската провинция Синцзян и китайските държавни медии съобщиха за ранени хора и срутени къщи, предаде Ройтерс.

По данни на Китайската служба за земетресенията трусът започнал в 02:09 часа местно време (18:09 по Гринуич) и е засегнал планински граничен район в северозападната китайска провинция Синцзян.

Към 04:00 часа сутринта (20:00 по Гринуич) в близост до епицентъра са били регистрирани 14 вторични труса с магнитуд 3,0 и повече, а най-силният вторичен трус е бил с магнитуд 5,3, съобщава агенция Синхуа. Железопътната администрация на Синцзян незабавно е спряла работа и 27 влака са били засегнати от земетресението, добавя агенцията.

Местните власти съобщиха, че шестима души са били ранени, а повече от 120 къщи са били повредени или разрушени, предаде Асошиейтед прес. Правителството на Синцзян-уйгурския автономен район каза, че двама души са сериозно ранени, а четирима са с леки наранявания. Освен това 47 къщи са се срутили, 78 къщи са били повредени и някои селскостопански сгради са били разрушени.

Според Агенцията за земетресенията в Синцзян епицентърът на труса е бил на около 50 километра от град Уши, като пет села са разположени в радиус от 20 километра около епицентъра.

Китайската служба за земетресенията заяви, че незабавно е активирала службите за спешно реагиране съвместно с Бюрото на щаба за помощ при земетресения и министерството на извънредните ситуации, като е изпратила група, която да ръководи местните спасителни дейности.

Китайското министерство на извънредните ситуации заяви, че няколко отдела координират усилията за оказване на помощ, като осигуряват памучни палатки, палта, юргани, матраци, сгъваеми легла и печки за отопление, съобщи още Синхуа.

През последното денонощие провинция Синцзян бе засегната от няколко земетресения, посочва Ройтерс.

В съседен Казахстан министерството на извънредните ситуации съобщи, че последното отчетено земетресение е било с магнитуд 6,7.

В най-големия казахстански град Алмати жителите избягаха от домовете си и се събраха навън въпреки студеното време, като някои от тях бяха облечени с пижами и чехли. Не се съобщава за щети.

Трусът, последван от вторични трусове около 30 минути по-късно, е бил усетен и в Узбекистан.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини