18 °C

Министрите отчитат сложна година с много предизвикателства

Министрите направиха отчет за постигнатите резултати по време на последното за годината правителствено заседание, предаде БГНЕС.

Външният министър Екатерина Захариева отчете, че успех за България е новият ресор на Мария Габриел в Европейската комисия, избирането на Кристалина Георгиева за шеф на МВФ и Брекзит.

130 000 българи са получили статут на уседналост във Великобритания, което е 90% от пребиваващите, съобщи Захариева.

Тежка година с много политически предизвикателства – избори, кризи, чума по свинете, отчете вицепремиерът Томислав Дончев. За поредна година нямаме загубени европейски средства, а 80% от целия ресурс за новия програмен период е договорен. Освен това имаме и една от най-прозрачните системи за мониторинг, похвали се Дончев.

Процесите на икономическа трансформация са ключов приоритет през 2019 година, през новата 2020 година работата в тази посока продължава, каза още Томислав Дончев.

Без съмнение ключов акцент трябва да бъдат опитите за повишаване на добавената стойност и всичко, което се произвежда в България, заяви Дончев и отбеляза, че образованието е водещата политика на кабинета. Според него всяко следващо правителство трябва да поставя образованието на първо място.

Вицепремиерът Мариана Николова отбеляза, че се отчита, че все повече българи се връщат от чужбина и се установяват в страната.

Военният министър Красимир Каракачанов отчете, че около 400 души са повече назначени в системата, отколкото са напуснали. Направени са ремонти на сгради и техника. „Керванът върви в правилната посока”, отбеляза Каракачанов. Според него случилото се през последната 1 година в армията не се е случвало през последните 30 години – изтребители, военно училище, заплати.

Финансовият министър Владислав Горанов отчете, че през годината продължава тенденцията на поддържане на фискална и рейтингова стабилност,  можем да се похвалим с едно от най-ниските нива на контрабандата на цигари в ЕС, успяхме да убедим Световната банка да открие в София център за споделени услуги.

„Успешна година за българската икономика“, обобщи Горанов и добави, че с 5% всяка година намалява сивата икономика.

Вътрешният министър Младен Маринов отчете, че е намалял делът по разкриваемост на битовата престъпност. „Гордеем се постигнатите резултати в борбата с телефонните измами. Тази година са намалели с 50% спрямо миналата”, похвали се министърът. „Предвижда се увеличение на нощния труд на полицаите. Като цяло можем да отчетем, че изминава сложна година”, посочи Маринов.

Транспортният министър Росен Желязков отчете, че са направени редица ключови проекти, които са важни за сектора, сред които е концесията на летище София.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Де
    Делян
    0 0
    11:57, 27 дек 2019
    Правителството на шантавото добиче е пълен провал.
Последни новини