България открива консулства в Лион, Дюселдорф и Единбург

Три нови консулства - в ЛионДюселдорф и Единбург , ще бъдат разкрити от Министерството на външните работи (МВнР) . Това заяви говорителят на МВнР и зам.-външен министър Костадин Коджабашев на брифинг във ведомството днес, като се позова на решения на Министерски съвет от вчера. 

Като причина той посочи все по-нарастващият брой на българските граждани във Френската република, Федерална република Германия и Обединеното кралство и Северна Ирландия и нуждата от адекватна консулска реакция – разширяване обсега на предоставяните административни консулски услуги, на територията, на която те се предоставят.

Например на територията на Франция имаме само една консулска служба - тази в посолството ни в Париж, отбеляза Коджабашев. Той обясни, че по-голяма част от българските граждани пребивават в Южна Франция, като най-големият град в областта в Лион. Там живеят около 7 хил. български граждани, като се предвижда консулската служба да обслужва около 35-40 хил. български граждани, добави Коджабашев. 

По отношение на Единбург, Шотландия ситуацията е идентична. Там за последните десетини години броят на българите, които пребивават, е нараснал около десет пъти. В момента има около 15 хил. български граждани, като тенденцията е те да се увеличават, обясни зам.-външният министър. 

Той обясни още, че по отношение на Германия, най-натоварената консулска служба е тази във Франкфурт. Взето е решение провинция Северен Рейн-Вестфалия да бъде обособена в отделен консулски окръг, с център Дюселдорф. В провинцията са ситуирани около 96 хил. български граждани, каза още Коджабашев. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини