Епизоотичната комисия в Асеновград съветва как да се предпазят птиците от инфлуенца

В сградата на община Асеновград се проведе заседание на епизоотичната комисия, чийто председател е кметът на града доктор Христо Грудев.

Той откри срещата, а повод за събирането бе недопускане разпространението на заболявания по птиците и прасетата.

Птичи грип за първи път е открит на територията на общината през 2016 г. От тогава досега са регистрирани два случая.

От заседанието стана ясно, че за предпазване и от инфлуенца, и от африканската чума основното е биосигурсността.

Едни от най-важните мерки са постоянните проверки. Задължителна е регистрацията на така наречените "лични стопанства" на птици и прасета.

За африканската чума пък от една година насам няма регистрирани случаи на територията на област Пловдив.

С цел предпазване на животните е важно личните стопанства да бъдат оградени. Африканската чума е много устойчиво заболяване, дори в околната среда.

Смъртността може да достигне до 100%, а икономическите загуби са големи, защото единственият метод е този, с унищожаването на добитъка.

Комисията съветва ловците и разхождащите се из горите да сигнализират незабавно до ветеринар или най-близката Дирекция "Горско стопанство", ако се натъкнат на мъртво диво прасе.

По отношение заболяванията при птиците - ранното откриване позволява предотвратяване на разпространението.

Сред симптомите, за които стопаните е добре да наблюдават, са: внезапно увеличаване на смъртността на птиците, диария, намаляване или напълно спиране на яценосенето, умърлушеност, задух, загуба на енергия и апетит, отоци около очите и врата, мораво оцветяване по гребена, менгушите и краката, депресия, тремор на мускулатурата, увисване на крилата и врата, загуба на координация, пълна парализа.

Епизоотичната комисия към община Асеновград съветва как да защитите птиците си: забранете достъпа до Вашите птици; дръжте птиците си затворени; не позволявайте контакти с външни лица, освен тези, които се грижат за Вашите птици; не позволявайте контакт с диви птици, защото те може да са евентуален източник на заболяване; извършвайте контрол на гризачите.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини