Създават фондация "Пловдив - Европейска столица на културата"

Синята къща в Стария град е мястото, където ще се помещава центърът на фондацията.

100 хил. лв. ще е бюджетът, с който ще стартира общинската фондация "Пловдив-Европейска столица на културата`2019". Информацията съобщи кметът на Славчо Атанасов. Според него това се налагало, за да има Пловдив сериозен шанс за кандидатурата си. Управителният съвет на фондацията е съставен от 7 души, всичките емблематични фигури за културния живот под тепетата. Председател е зам.-кметът по културата Анастас Бадев. Членове са д-р Марияна Чолакова - почетен консул на Германия в Пловдив, Александър Секулов – журналист и писател, Емил Миразчиев - художник, Пенка Калинкова – театровед, Димитър Атанасов - общински съветник от ГЕРБ, и актьорът Валери Кьорленски.

Общината ще предостави на фондацията за център Синята къща в Стария град. Там ще бъдат създадени всички необходими условия за работа, като оборудване, компютри, телефони и др. Предложението за учредяване на фондацията и за приемането на нейните членове ще се гласувано на сесията в четвъртък, като от сега се говори, че спорове със сигурност няма да има и гласуването ще бъде с пълно единодушие „ЗА“. Каузата Пловдив да стане европейска столица на културата успя да обедини всички политически сили, нещо което не се случва много често.

Освен Пловдив още 4 български града участват със своите кандидатури. Това са София, Русе, Варна, Бургас. Особено силен се очертава сблъсъкът между столицата и Пловдив, чийто общински ръководства отсега си разменят провокативни реплики по темата.

Кметът Славчо Атанасов обаче е категоричен, че шансовете на Пловдив в тази надпревара са огромни. Все пак живеем в град на 8 000 години. Тук е най-добрият Археологически музей в страната, тук е уникалният Античен театър, тук са Градският дом културата и Етнографският музей, които също са сред най-добрите в страната, подчертава преимуществата на родния си град пловдивският кмет.

 
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини