Забраняват салама в детските градини

Децата на възраст от 3 до 7 години, които посещават детски градини, ще се хранят вече по пет пъти дневно, а не три пъти, както е сега. Това е предвидено в наредбата за новите изисквания за хранене в детските градини, която ще влезе в сила от 15 септември т.г, съобщи пред журналисти главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, представяйки нормативния документ.
Правилата на наредбата ще се прилагат и в детски лагери, домове за деца, частни детски градини и кухни. Досегашният рецептурник, по който се изготвя седмичното меню в детските градини ще бъде променен. Поне 4 пъти в седмицата децата трябва да приемат зърнени продукти. Във всички тестени и картофени изделия
трябва да има малко мазнини, сол и захар.
Също така всеки ден в менюто на малчуганите трябва да има най-малко 350 грама кисело или прясно мляко без захар и поне 25-30 грама сирене.
Наредбата ограничава консумацията на белия хляб, сирена с растителни мазнини и пилешко месо с кожа, а консумацията на колбаси е забранена.
Плодовете ще се нарязват непосредствено преди консумацията им, като количеството трябва да бъде
най-малко 300-350 грама. Децата трябва да пият слабо минерализирана вода, изворна или трапезна. Соковете трябва да са само натурални. Тортите и шоколадите се ограничават до два пъти седмично.
Контролът върху спазването на наредбата е в правомощията на районните здравни инспекции, а в детските градини ще работят специалисти по хранителни технологии.
Сигнали за нередности ще могат да се подават на горещите телефони на Министерството на здравеопазването 02/ 93 01 152, 02 / 93 01 253 и 02 / 93 01 259.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини