11 °C

17 февруари 2020

Поход-поклонение до Мулдавския манастир

Стотици се включиха в похода до Мулдавския манастир "Света Петка" тази неделя. Поводът, както всяка година, бе годишнината от обесването на Васил Левски. Известно е, че Апостола често е отсядал в манастира. Пред паметта и делото на великия българин се преклониха кметът Христо Грудев, общински съветници, представители на общинската администрация, граждани.

След заупокойната молитва, изречена от асеновградските свещеници ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев, отец Стефан и отец Никола, слово произнесе д-р Шинка Дичева, преподавател в МГ "Акад. Кирил Попов". Тя посочи, че именно Левски ни приканва към обединение и ни вдъхновява да вярваме, че българският дух е несломим и силен. В края на словото си д-р Дичева подчерта, че само Левски е показал, че свободата е вътрешно състояние да победиш разединението и омразата, да протегнеш ръка към ближния.

В памет на Апостола игуменията на манастира монахиня Юлита раздаде курбан.

На 19 февруари, сряда, пред паметника на Левски в Асеновград ще се състоят възпоменателен митинг и панихида по повод 147 години от обесването му.

Снимка: Община Асеновград

Facebook коментари

Коментари в сайта (0)

Последни новини