Българите давят стреса и трудния живот в алкохол

Българите пият заради стреса и трудния начин на живот, показва изследване на Националния център по обществено здраве и анализи. Според данните всеки пети българин употребява алкохол редовно, съобщи пред БТА доц. д-р Пламен Димитров от НЦОЗА. Редовно алкохол употребяват 33 на сто от мъжете и 9,5 на сто от жените. Според експерта ежедневна е консумацията на концентрат при 12,5 на сто от изследваните, като делът на мъжете е 3 пъти по-висок от този на жените. Злоупотребата с алкохол е по-често разпространена при мъжете във възрастта 35-44 и 45-54 години, а сред жените - във възрастта 35-44 години.

Изследването показва, че делът на мъжете с рискова и високо рискова консумация на алкохол е по-висок в селата, а на жените - в градовете.

Всяко пето българче на 16 г. се е напивало веднъж в последния месец

Националното проучване на факторите на риска за здравето показва, че мъжете и жените с рискова и вредна консумация на алкохол са с повишено артериално налягане, най-често във възрастта 55-64 г., наднормена телесна маса или затлъстяване, повишен холестерол в серума, чувство на напрежение, притеснение или тревога.

Като най-важна причина за заболеваемостта у нас, консумиращите алкохол посочват стреса и трудните условия на живот. Злоупотребата с алкохол, като причина, е посочена от едва 2,9 на сто от тях. Резултатите показват, че е изключително важно хората да бъдат информирани и да знаят каква е разумната граница на алкохолна консумация, е мнението на доц. Димитров.

Съгласно официални данни на Световната здравна организация през 2007 г. консумацията на чист алкохол в България сред населението на възраст над 15 години е 10,04 литра на глава от населението за година.

Данните на СЗО показват, че през същата година страната ни се е намирала на 18-то място в ЕС, като водещи в своеобразната класация са Люксембург, Чехия и Ирландия. През 2008 г. страната ни е била на 14-то място, а през 2009 г. - на 13-то място сред 22 страни на ЕС, за които има данни.

Трябва да се има предвид, че това е официално регистрирана консумация, уточнява експертът. В страните от Балтийския регион и Югоизточна Европа нерегистрираната консумация е висока, като някои източници я определят като 5 литра на възрастен на година.

Според "Евробарометър" най-висок процент на общо употребяващи алкохол в ЕС се открива в Дания - 93 на сто, Швеция - 90 на сто и Холандия - 88 на сто, а най-нисък в Португалия - 58 на сто, Италия - 60 на сто и Унгария - 64 на сто. За България този процент е 73 на сто.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини