Модерно и еко: Бабини рецепти за багрене на Великденски яйца

Боядисаните великденски яйца са най-популярния символ на Великден в християнския свят. Защо именно яйцето и от кога се радва то на такова специално отношение? За древните то било символ на Вселената. Римляните, галите, персите и китайците боядисвали и разменяли яйца при настъпването на пролетта, в чест на обновяването на природата след края на дългата и студена зима. Според тях яйцето ималo магически сили – то се заравяло в основите на къщата, за да предпазва нея и нейните обитатели от зли сили.  Бременните римлянки с него гадаели пола на бъдещето си дете, а булката настъпвала яйце преди да прекрачи прага на новия си дом. Въобще яйцето е било необходимо при много обреди през езическите времена.
След настъпването на Християнството ролята на яйцето не се променя, различна е само символиката - от прераждане на природата, тя се свързва с възкресението на Исус Христос. Защо яйцата са пъстри? Според една легенда, Дева Мария се опитала да подкупи палачите на Исус с кошница яйца, за да не бъдат жестоки с него. Тя се разплакала, една сълза паднала върху яйцата и те се обагрили в чудни цветове. Друга легенда пък разказва, че когато Мария Магдалена отишла в гробницата, за да намаже тялото на Исус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, яйцата, които си носела за обяд, светнали във всички цветове на дъгата. Днес шареното яйце е неотменна част от празнуването на Великден в християнството.

Според традицията в православния свят яйцата се използват като Великденско поздравление. На Велики четвъртък най-възрастната жена в семейството боядисва първото яйце в червено, и с него чертае кръст върху челата на децата. После на това яйце се отрежда специално място в дома до другия Великден, за да го пази от беди. След този ритуал всички се включват в украсяването на останалите яйца. На Великден се чукат с тях и се поздравяват с фразата Христос Возкресе. Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането (борак), ще е най-здрав през годината.

Много и различни са преданията за шарените великденски яйца, както са и много начините за оцветяването им. В миналото бабите ни са създавали бои от продуктите в градината, а днес пазарът изобилства от всякакви изкуствени багрила, лепенки, шаблони, кристали. Боядисването им може да се превърне, освен в приятно и забавно семейно приключение, и в опознаване на природата и нейните дарове. Ако вие обръщате поглед назад, към традициите и предпочитате великденската ви трапеза да бъде изцяло екологично съобразена, ето няколко бабини идеи как да оцветите великденските си яйца с багри от природата. Тъй като не сте подготвени, някои от растенията оцветители няма да намерите сега – не им е сезонът. Но за догодина ще знаете и ще ви е по-лесно. Посочените съотношения са за боядисване на 10 яйца.  

Светло червено – две шепи цвят от мак се варят в 2 л. вода заедно с яйцата в продължение на 20 минути.

Тъмно червено – три средно големи глави нарязано червено цвекло без листата се заливат с 3 л. вода, добавят се 3 с.л. оцет, 1 с.л. сол. Вари се заедно с яйцата в продължение на 20 минути.

Медно до светло кафяво – листа от сух кромид лук – яйцата се завиват в листата, поставят се на дъното на съда, заливат се с нужното количество вода, добавят се 3 с.л. оцет , 1 с.л. сол.
Вари се в продължение на 20 минути на тих огън.

Кафяво – яйцата се варят в черен чай или кафе в продължение на 20 минути на тих огън.

Светло жълто – настъргана лимонова кора от килограм лимони се вари в 1 л. вода заедно с яйцата за 20 минути.

Тъмно жълто до оранжево – Разтварят се 3 щипки шафран, или чили на прах, или бадемови листа, или кафена чаша червен пипер в 1 л. вода, добавят се 3 с.л. оцет, 1 с.л. сол.
Вари се заедно с яйцата в продължение на 20 минути на тих огън.

Небесно синьо – нарязано прясно червено зеле, една средно голяма зелка, се залива с 2 л. вода, добавят се 3 с.л. оцет, 1 с.л. сол и се вари до оцветяване на сместта.
След това получената смес се маха от котлона, зелето се отстранява и се потапят предварително сварените яйца.

Тъмно синьо – яйцата се варят в домашно червено вино – съотношението с вода е 1:1, в течността са добавени 3 с.л. оцет, 1 с.л. сол.

Зелено – 1 кг спанак или 2 връзки магданоз се залива с 2 л вода, и се вари до оцветяване на сместта. След това получената смес се маха от котлона, отстраняват се спанака или магданоза и се потапят предварително сварените яйца.

Лилаво – цвят от виолетки – голям букет се залива с 1 л вода, добавят се 3 с.л. оцет, 1 с.л. сол и се вари до оцветяване на сместта. След това получената смес се маха от котлона и се потапят предварително сварените яйца

Когато яйцата се варят заедно с природния оцветител, за да бъде цветът по-тъмен и наситен, е добре да бъдат оставени в боята и след дърпането от котлона, докато изстинат. По този начин може да се получат яйца с различна яркост.  Вече боядисаните се оставят да изсъхнат върху кухненска хартия, след което внимателно се намазват със зехтин/олио и се полират с парче вълнен или памучен плат. За да останат яйцата здрави при варенето, трябва да се извадят от хладилника поне 12 часа преди да началото на оцветяването им. Повечето яйца имат нанесен фабричен печат, който може да бъде отстранен с помощта на памучен тампон, напоен с оцет.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини