Внимавайте с горящите свещи при посещението в църкви по Великден!

Предстоят Великденските празници. В църковните храмове ще се провеждат празнични литургии с масово събиране на хора. Ритуалът на християнския празник е свързан с палене и пренасяне на горящи свещи по домовете, което повишава опасността от възникване на пожари и инциденти.
С цел осигуряване пожарната безопасност на църковните храмове по време на Великденските празници в Пловдивска област служители от Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" извършиха проверки на 156 обекта. При всички тях бе обърнато особено внимание на създадената организация за пожарна безопасност, осигуряването на условия за успешна евакуация, изправността на електрическите и отоплителни инсталации и съоръжения, изправността и наличието на уредите и съоръженията за първоначално пожарогасене, осигурените условия за успешно пожарогасене и др., съобщават от Областната дирекция на полицията. Констатирани са били нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност, заради което са връчени и 43 разпореждания и 1 уведомително писмо с конкретни срокове за изпълнение т.е. непосредствено преди Великден. Става въпрос за наличие на неизправни пожарогасители, недостатъчен брой или липсващи такива. В част от обектите има пропуски по организацията на пожарната безопасност.
Извършени са инструктажи на длъжностните лица в храмовете, като е акцентирано върху ограничаването на предпоставките за възникване на пожари в църковните храмове, както и първоначалните действие при пожар и евакуацията на посетителите. Организирано е подходящо работно време на състава за осъществяване на контрол по осигуряването на пожарната безопасност в църковните храмове. Дежурните смени са проучили оперативната обстановка, начините на водоснабдяване и пътищата за достъп.
Проверките за организацията и контрола и изпълнението на предписаните мерки за пожарната безопасност продължават.
Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" призовава за внимателно боравене със свещите при посещението в църковните храмове и при пренасянето им по домовете. Всяка запалена свещ крие опасност, особено за хората с по-дълги или обемни коси, които лесно могат да пламнат. Ако обаче всеки пази най-близко стоящите до него хора, вероятността да пламне нечия дреха или коса е минимална. Запалените свещи, които се пренасят след църковните церемонии, създават сериозни предпоставки за възникване на пожари. Оставени без надзор върху горими предмети могат да предизвикат пожар. Опасност за запалване се крие и при пренасянето им в автомобилите. След прибирането си в домовете, не оставяйте запалените свещи да горят без надзор, дори ако сте в съседна стая. Пламъкът лесно се прехвърля от един предмет на друг, а последиците, до които може да доведе един пожар, са изключително сериозни. Не допускайте децата да си играят със свещите, а боравенето с тях да става само с родителски контрол.
При инцидент по най-бързия начин сигнализирайте на тел. 112.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини