Близо 1/2 тон боклуци събрани и изнесени от Червената стена

Снимка: РИОСВ Пловдив

Над 400 кг отпадъци събраха и изнесоха от екопътеката на биосферния резерват "Червената стена" ученици от проекта "Екоучилище" на ПГТ "Проф. Д-р Асен Златаров", студенти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", активисти от сдружение "Зелени Балкани" и служители от Регионалната екоинспекция. От импровизираните сметища бяха извозени бутилки от минерална вода, безалкохолни напитки и бира, найлонови торбички, пластмасови чашки, тарелки и прибори за хранене, употребени памперси – все боклуци, зарязани на полянките и в деретата след семеен или приятелскиуикенд в Бачковския манастир.

През септември тази година се навършват 50 години от обявяването на "Червената стена" за резерват, за да се опазят характерните за района реликтни съобщества от черен бор, борисова ела, космат дъб и др., както и характерните ендемични представители - родопски силивряк, родопско лале, венерино пантофче. Включен е в списъка на биосферните резервати по програмата на ЮНЕСКО "Човекът и биосферата".

"Червената стена" е най-големият биосферен резерват в Родопите с площ 2 334 хектара. Разположен в долината на Чепеларската река и по планинския рид Добростан той се намира в близост до Бачковския манастир и Асенова крепост.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини