ФБР: На 9 юни Интернет може да изчезне

Повече от 300 хиляди ползватели от целия свят може да загубят достъп до световната мрежа, като се започне от 9 юни, съобщи представител на ФБР пред телевизия CNN.

През ноември миналата година, сътрудници на ФБР задържаха шестима естонски граждани, които бяха заподозрени в мошеничество в Интернет и заразяване с вируса DNS changer хиляди компютри по целия свят. По данни на разузнаването, хакерите са използвали този вирус, за да препратят ползвателите в собствените си сайтове, на които имало реклами. За броя влизания в тях те получавали и съответните пари. По такъв начин успели да „припечелят" около 14 милиона долара. От ФБР съобщават, че киберпрестъпниците са заразили с вируса около 85 хиляди компютъра в САЩ, в това число и оперативните системи на НАСА.

На специален сайт, създаден от ФРБ /www.dcwg.org/, ползвателите на Интернет могат да проверят компютрите си за наличие на вирус. След като са прекъснали хакерската мрежа, ФБР активира временните си ресурси, за да се избегне незабавното изключване от интернет на заразените компютри и да се даде време на хората да ги изчистят. На 9 юли ФБР закрива тези ресурси, затова призовава всички, които използват интернет по целия свят да си проверят компютрите за наличие на вирус на специалния сайт.

Източник: standartnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини