Чудо спря огнен ад. Преглед на националния печат

„Стандарт": Чудо спря огнен ад

Чудо спаси от гибел пилоти и две села. МиГ-29 се запали по време на учение край Пловдив. Двамата летци успяха да отклонят самолета далеч от съседните села Граф Игнатиево и Голям чардак, преди да катапултират. "Ако машината беше паднала върху къщите, щеше да има стотици жертви", кръстеха се вчера местните хора. Те се зарекоха да направят курбан за здравето на двамата асове. Според Пловдивския митрополит Николай спасението от голямо нещастие се дължи на светините, които идват под тепетата за визитата на българския и руския патриарси през уикенда. "Чудотворната икона, известна като Златната ябълка, и частицата от кръста Господен са помогнали", заяви владиката пред "Стандарт". Той ще отслужи в 11 ч днес благодарствен молебен за спасението на летците и хората от двете села.

„24 Часа": Първи в ЕС получаваме газ от Азербайджан

България ще е първата страна от Европейския съюз, която ще получи газ от Азербайджан. Това уверение получи премиерът Бойко Борисов от президента Илхам Алиев при официалното посещение на българската правителствена делегация в Баку, което започна вчера. За ангажимента на Алиев съобщи правителствената информационна служба.

Количествата газ не бяха уточнени, както и кога ще стартират доставките. Те ще минават през южния газов коридор. България първо трябва да изгради междусистемните си връзки с Турция и Гърция. Други договорености не бяха съобщени. Президент и премиер обаче са се съгласили, че отношенията между двете държави вървят към "практическо реализиране".

„Новинар": Депутатите заседават среднощно заради конфискацията

Депутатите преминаха в среднощен режим на работа. Народните избраници удължиха пленарното си заседание до 23,30 часа днес. Причината за ентусиазма им е Законът за гражданската конфискация, който обсъждат вече два дни. В сряда те отделиха няколко часа само за спор по заглавието, а в четвъртък за близо 5 часа дебати бяха стигнали само до чл. 6. С него се урежда функционирането на новата комисия за отнемане на незаконното имущество.

„Дума": ЕК ще ни съди заради отпадъците

Европейската комисия подава иск срещу България, Унгария, Полша и Словакия в Съда на ЕС, тъй като тези държави не са спазили срока декември 2010 г. за транспониране на Рамковата директива за отпадъците в национално законодателство. По препоръка на комисаря по околната среда Янез Поточник Еврокомисията иска от Съда да наложи финансови санкции на въпросните четири държави, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Искат се следните финансови санкции:

България: 15 220 евро на ден

Унгария: 27 316 евро на ден

Полша: 67 314 евро на ден

Словакия: 17 136 евро на ден

„Труд": Трима бивши от "Атака" напуснаха проекта на Капка Георгиева

Депутатите Валентин Николов, Димитър Карбов и Огнян Тетимов напускат инициативния комитет на Национал-демократичната партия, известен като проектът "Капка Сидерова".

Не приемаме съставянето на новата политическа партия да е базирано на лидерски и семеен тип, мотивират се тримата.

Политическият проект на Капка Сидерова и Димитър Стоянов започна да се разпада преди да се е учредил формално. „Мотивите ни да напуснем са, че бъдещата партия отново ще е семейна, както беше „Атака", обяви Карбов. В аргументите си за раздялата независимите депутати са написали, че политическите формации трябва да се създават по идеологически, а не по семеен признак. "Убедени сме, че в България има нужда да бъде създадена една истинска модерна, патриотична и демократична формация", заявиха тримата.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини