Газ от Азербайджан през 2014-а. Вестниците в неделя

Възможността да внасяме газ от Азербайджан е сред водещите теми на неделните вестници.

„Изграждането на интерконекторна връзка между България и Турция е ключова за получаването на газ от Азербайджан през 2014 г. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в предаването „Събота 150" по БНР.

След посещението в Азербайджан на правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов, стана ясно, че България ще получава газ от Азербайджан от 2014 г. Така България ще е първата в ЕС страна, към която Азербайджан поема ангажимент за доставка на газ.

Обсъдихме с министъра на енергетиката на Азербайджан всички трасета, не само идеята за първи газ през 2014 г. в България, а и съответно кой ще бъде газопроводът, през който през 2018 г. ще потекат големите количества газ, защото това също все още не е ясно. 2014 г. е реалистичен срок. Ние трябва до тогава да успеем да построим интерконектора с Турция, който е разковничето в тази идея, защото без съществуваща инфраструктура, без интерконектор с Турция, ние няма как да доставим този газ в България." - пише в. 24 часа".

„След посещението в Азербайджан на правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов, стана ясно, че България ще получава газ от Азербайджан от 2014 г. Така България ще е първата в ЕС страна, към които Азербайджан поема ангажимент за доставка на газ.

„Направи се важна крачка напред с подписването на меморандума между държавната компания на Азербайджан „Сокар" и БЕХ с ангажимент двете държавни компании да си сътрудничат за доставките на първи газ в България от Азербайджан през 2014 г. Разговорите бяха много ползотворни. Обсъдихме с министъра на енергетиката на Азербайджан всички трасета, не само идеята за първи газ през 2014 г. в България, а и съответно кой ще бъде газопроводът, през който през 2018 г. ще потекат големите количества газ, защото това също все още не е ясно", каза министърът.

От думите му стана ясно, че ще има южен газов коридор, но не е ясно неговото конкретно трасе или коя концепция от всички съществуващи ще бъде избрана. Според Добрев 2014 г. е реалистичен срок, въпреки че има и някои въпросителни по този срок. „До тогава ние трябва да успеем да построим интерконектора с Турция, който е разковничето в тази идея, защото без съществуваща инфраструктура, без интерконектор с Турция, ние няма как да доставим този газ в България." - информира в. „Стандарт".

В. „Труд" също отделя място на темата:

„За идеята за интерконектор между България и Турция премиерът Борисов ще търси съдействие от Съвета на министрите в ЕС, тя да бъде подкрепена, защото този интерконектор ще доведе диверсификация на Европа, поясни енергийният министър Делян Добрев.

„Мисля, че се направи една важна крачка напред с подписването на меморандума между държавната компания на Азербайджан „Сокар" и Българския енергиен холдинг с ангажимент двете компании да си сътрудничат за доставките на първи газ в България от Азербайджан през 2014 г., защото знаете, че всички големи проекти, които обсъждаме, всички имат хоризонт 2018 г., защото през 2018 г. ще заработи разширеното находище и тогава ще се появят сравнително големите количества.

Идеята е преди 2018 г., да не чакаме 2018 г., а малки, излишни количества да достигнат територията на България още през 2014 г. Това бе основната линия на разговорите. Разговорите бяха много ползотворни. Аз самият имах повече от един час разговор с азербайджанския министър на енергетиката Алиев..."

Споровете около новия закон за детето също са във фокуса на всекидневниците.

„Родители протестираха срещу новия закон за закрила на детето, който беше представен за обществено обсъждане още в края на миналата година. Законът обаче породи много дебати.

Протестиращите остро разкритикуваха възможностите за по-голяма намеса на държавата в отглеждането на децата, които според тях дават новите текстове в закона. Те искат пълното преработване на закона, защото според тях родителите ще имат само задължения и никакви права.

Родители носеха плакати с надписи „Държавната прегръдка = Могилино", „Институциите не са майка", а техните деца изпълниха песнички и стихове, посветени на семейния уют.

„За съжаление дебатът, който се води в момента основно в общественото пространство, е именно за действащи и то от доста години текстове в Семейния кодекс и Кодекса за закрила на детето, обясни Елена Кременлиева, директор "Социално включване" към Министерството на труда и социалната политика пред Би Ти Ви." - се казва в публикация на в. „24 часа".

В. „Труд" също помества информация за протеста:

„Един от организаторите на протеста Орлин Райков заяви пред „Дарик", че с новите текстове родителите се третират като „доставчици на храна и дрехи", а семействата като „биологичен развъдник".

„Протестът ни е срещу проекта за закон за детето, който на практика отнема родителските ни права в полза на държавата. Една добре звучаща фраза - права на детето, на практика скрива един стремеж за нов социален експеримент", каза още Райков.

По думите му това било едно социално инженерство от най-опасен тип, което е насочено към разруха на семейството и на най-съкровената връзка родители - деца.

„Това е един безмилостен закон към нас като родители и към нашите деца. Родителите реално са третирани като някакви слуги, обслужващ персонал, на които им отнето възможността да възпитават - дори терминът възпитание е махнат от законопроекта", добави още Орлин Райков."

В. „Дневник" отделя място и на гледната точка на привържениците на закона:

"Протестите срещу Закона за детето са крачка назад, смята Героги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата (НМД), която обединява над 100 неправителствени организации в областта на закрилата и правата на детето.

Всеки може да протестира, независимо кой е, и може да поставя за дискусия различни въпроси, смята Богданов. По думите му обаче в този случай се поставят под въпрос фундаментални неща, които сме избрали още през 1991 г., за ценности на българското общество, приемайки Конвенцията за правата на детето и ратифицирайки я след това, а също и с приемането на действащия Закон за закрила на детето.

"Практиката по него много ясно показва, че всички тези драми около това, че социалните работници, ще ти вземат детето, са несъстоятелни, каза пред "Дневник" Георги Богданов. По думите му нито една социална система няма тази сила и енергия да прави това. "Такива неща мога да стават в една силно тоталитарна държава, а ние слава богу не сме такава - ние все пак сме държава, в която има някакви закони, някакви рамки, в които се движим," коментира директорът на НМД.

Вчера мрежата от организации разпространи позиция в която се заявява, че "цитирането на откъснати текстове, изтъкването на нехарактерни примери за българската практика и описването на определени групи хора като врагове" представляват специфична форма на насилие.

"Ние заставаме на страната на децата в риск, заявяват от НМД. През 2011 г. организациите, членуващи в Национална мрежа за децата са работили и подкрепили над 112 000 деца и над 15 000 семейства, по-голямата част от които - в риск."

Ние знаем, че проектът на Закон за детето има нужда от корекции, за което продължаваме да даваме становища и мнения, се казва още в позицията на мрежата.

Настояваме пред политическите лидери да фокусират усилията върху реалните проблеми на децата като факта, че днес всяко второ дете в България живее в бедност, над 20 000 деца отпадат от образованието, децата имат затруднен достъп до здравеопазване, липса на подходящи жилища, социални услуги и помощи и пр. Ако се прекрати работата днес по законопроекта, се поставя в риск въвеждането на ключови мерки на реформата в сферата на детската и семейната политика, заявяват още от НМД."

В. „Стандарт" информира е на закона за службите, който също стана обект на коментари:

„Устройственият закон за службите може да бъде готов до края на годината, обяви Цветлин Йовчев, началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев по повод заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност по-рано тази седмица.

„Създаването на по-добър механизъм на управление на процесите и дейностите в системата за защита на националната сигурност е процес, който трябва да следва определена логика, изисква определена последователност и йерархия в анализите, решенията и действията. Трябва да се започне от това да се очертае рамката с един устройствен закон. Аз съм убеден, че ще успеем да го подготвим до края на тази година", каза Йовчев.

По думите му устройственият закон трябва да даде отговори на въпросите какви трябва да бъдат основните звена в тази система, какви трябва да бъдат техните функции, как да действат помежду си и може би най-важното - как управляваме съвместните процеси и дейности.

„Важно е, че това, което подчерта в изказването си и президентът, че когато изграждаме този механизъм, ние трябва да имаме един цялостен, интегриран и системен подход, което означава, че трябва да разгледаме всички институции и организации, които са натоварени с дейности по противодействие на заплахите към националната сигурност като взаимно свързани и взаимно зависими елементи от една система. Важно е, че те трябва да имат единно управление и че дейността им е подчинена на постигането на общи цели", обясни Цветлин Йовчев."

Всекидневниците проследяват и обрата по делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина.

„Николай Русинов е задържан днес по обвинение за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина в София, след като е дошла експертиза от Австрия, съобщи директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов.

"Резултатите, които се изчакваха толкова време, са от една от водещите лаборатории в света - едната е в Австрия, другата е в Лондон. В случая австрийската лаборатория даде това заключение, което даде повод на градска прокуратура за повдигане на обвинение и задържане за 72 часа", допълни старши комисар Валери Йорданов.

На 10 юли 2011 година трупът на Яна Кръстева бе намерен в Борисовата градина. За убийството беше задържан Пламен Трифонов, който остана в ареста четири месеца, но беше освободен от Софийския апелативен съд с мотива, че единственото, което го свързва с местопрестъплението, е морфологичното сходство на космите, открити около трупа.

На Николай Русинов първоначално бяха повдигнати обвинения и дори беше обявен за издирване. Той беше заминал за Румъния и след пет дни преговори с посредничеството на тв водещия Мартин Карбовски се върна в България. След разпит обвиненията срещу него бяха снети.

Тогава проверка на телефона на Николай Русинов-Чеци показала, че той се е отдалечил от Борисовата градина, преди Яна Кръстева да бъде одушена. Русинов си тръгнал от парка след интимния им контакт, а Яна останала заспала." - напомня в. „Сега".

В. „Дневник" определя разследването по случая като опасно безхаберие:

„От нощта на 9 юли 2011, когато е убита Яна Кръстева в Борисовата градина, до 24 ноември, когато арестуваният и обвинен за убийството Пламен Трифонов е освободен от съда, са изминали 4 месеца и половина. През това време на разследващата полиция и прокурорите им е било известно - от експертизите, от показанията на двамата и от свидетелите, че:

- Биологичният материал върху предмети и салфетки на мястото на убийството не е на Пламен Трифонов, а е на Николай Русинов-Чеци;

- Времето на смъртта съвпада с времето, през което Русинов е бил с Яна;

- Обвинението срещу Трифонов е стъпило единствено на твърдението на свидетел, че той посещава парка, но не и че е видян същата нощ там;

- Четири съдебни състава през този период предупреждават прокурорите, че с доказателствата, които представят, няма да могат да внесат обвинителен акт срещу Пламен Трифонов (но въпреки това го държат в ареста);

- Последният състав на Апелативния съд по мярката на 24 ноември най-сетне обявява на всеослушание абсурда, сътворен от полицията и прокуратурата по убийството на Яна Кръстева: че представените от тях материали всъщност доказват алибито на Трифонов и съпричастността на Русинов с престъплението! Който обаче не е обвинен, нито заподозрян!

(При освобождаването на Чеци от ареста на 27 юли, градският прокурор Николай Кокинов на въпрос защо полицията обяви Русинов за съучастник в убийството заяви: "Не е моя работа да коментирам това, но България е правова държава и обвиняем за престъпление е този, за когото реши прокуратурата." Той каза още, че решението да не се повдига обвинение на Русинов е взето на съвещание на целия разследващ екип. Вчера Кокинов заяви, че на мястото на престъплението не е имало косми от Трифонов, а само от Русинов ?!)

Днес, 9 месеца и половина след убийството на Яна, експертизата от Австрия на космите в ръцете й само потвърждава онова, което вече се знае от следствието и признанията на Русинов - "да, бях с нея". И понеже през цялото време полиция и прокурори "чакат резултата от чужбина" вместо да събират доказателства, нещо повече началото на разследването и "пропускането" на публична информация бяха като учебник за грешки..."

В. „Сега" помества и информация за инцидент с метеорит, паднал в с. Струмяни:

"Метеорит падна до човек в Струмяни и едва не го уби, съобщиха пред кореспондента на БГНЕС от община Струмяни.

На 25 април след 21 часа, докато разхожда кучето си в местността "Водище" до с. Струмяни, Димитър Грънчаров чува как нещо пада близо до него. В тъмното не видял нищо, но на другия ден сутринта се върнал на мястото и открил отломката. Предстои анализ на небесното тяло, което най-вероятно е метеорит, съдържащ желязо."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини