Продажба на БТК няма да има

Сделка за продажба на БТК няма да има, съобщиха за "Капитал Daily" три независими източника. Причината е, че кредиторите не са харесали офертите на тримата кандидати за българския телеком. Най-силната сред тях беше на единствения стратегически участник - Turkcell, но компанията е поискала прекалено голяма сума от цената да остане блокирана до изясняването на претенциите на държавата към предишните купувачи на телекома. Предложенията на другите два кандидата - Корпоративна търговска банка, която участва заедно с руската ВТБ, и на Тор Бьорголфсон са определени като слаби, допълниха източниците. В резултат БТК остава във владение на кредиторите си, а нов опит за продажба може да има най-рано след година-две.

Защо няма сделка

Решението на кредиторите е взето в петък и засега е неофициално. Източниците смятат, че вероятността за смяна на позицията, т.е. за продажба, е миниатюрна. Като единствения шанс е на турския кандидат и той е определян от различните източници на между 1% и 10%. За другите две оферти няма и теоритична възможност за приемане, твърдят запознати с хода на сделката. Официалното решение на банките-кредитори ще бъде ясно до дни.

Макар че липсва детайлна информация около офертите и причините за отхвърлянето им, те могат да бъдат резюмирани така: Turkcell предложи най-високо кешово плащане за 94% от капитала на БТК. Единственият проблем беше, че чуждата компания е поискала голяма част от сумата (по различни информации между 100 и 200 млн. евро) да бъде блокирана в т. нар. ескроу сметка. Несигурността на кандидата е заради трите дела, които държавата води заради неизпълнени клаузи в приватизационния договор.

Другите две предложения - на групата КТБ-ВТБ и на Тор Бьорголфсон, са били по-ниски като цена от турската и са били оценени от кредиторите като неизгодни.

Какво ще правят кредиторите

До опита за продажба на БТК се стигна, след като предишният й собственик - консорциум, воден от фонда на AIG (сега PineBridge Investments), натовари групата на БТК с дългове за около 1.65 млрд. евро (виж карето). Парите бяха взети, за да се финансира покупката на българския телеком, но кредитните споразумения се нарушават вече две години. Тъй като кредиторите са заинтересувани да приберат вземанията си, те (чрез специален комитет) вземаха решенията при сегашната процедура. Тя започна през есента на миналата година, мина през подаване на първоначални и окончателни оферти, през преговори и подобрения на предложенията. Но явно не достатъчно атрактивни за мнозинството от банките и фондовете.

Развръзката от петък означава, че кредиторите сами ще управляват компанията и ще преструктурират дълговете. Засега детайли около конкретния им план липсват, но е много възможно част от заемите да бъдат трансформирани в капитал, а други - да бъдат разсрочени или дори отписани. Пак според източниците нов опит за продажба на БТК ще има най-рано след 1-2 години. Тогава, ако дълговете наистина са преструктурирани, т.е. свити до приятен размер, продажбата може да привлече повече качествени инвеститори, а и по-висока цена.

За българския оператор новината е двузначна. От една страна единство сделка с глобален телеком би имало смисъл за компанията, през която минаха няколко финансови инвеститора. Но до такава развръзка и този път не се стигна. От друга, краят на опита за продажба ще върне БТК към нормалния й ритъм на работа и ще позволи на дружеството да взима отлагани оперативни и инвестиционни решения.

Източник: www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини