Строят 300 км частен скоростен път от Русе до Истанбул

Хаинбоаз. Има само две ленти за движение през прохода, като 50% от трафика е тежкотоварен

Министър Лиляна Павлова ще прекрои картата на Европа с нов пътен проект - изграждането на трасе Русе–Велико Търново–Свиленград–Истанбул. Така европейският коридор номер 9 ще свързва по-бързо Босфора с Дунав мост, а оттам с Европа и Русия.

"От Истанбул ще може да се стига до Одеса, до Русия, както и към Европа. От Истанбул до Капитан Андреево има магистрала. Маршрутът по крайбрежието на Черно море обаче не е много натоварен. От друга страна в момента има само две ленти за движение през прохода Хаинбоаз, като 50% от трафика е тежкотоварен", обясни пред bTV министърът, която представи прясно напечатана пътна карта. Идеята е да се осигури скоростен път през Русе, Бяла, Велико Търново, през Хаинбоаз.

Европейските средства няма да стигнат за всичко, призна тя и обясни, че новият скоростен път с дължина 300 км, по който ще се стига до Истанбул, ще бъде реализиран с публично-частно партньорство. Инвеститор ще изгради този участък и ще събира такса за него, а целият тежкотоварен трафик ще бъде изведен по новото трасе. Таксата ще бъде от порядъка на 10-15 лева. По думите на Лиляна Павлова може да се очаква инвеститорски интерес от Китай, Катар и Оман.

„Ще дадем възможност на инвеститорите да заявят интерес. Конкурсната процедура може да отнеме около 6 месеца”, каза регионалният министър. В момента започва подготовката на цялата документация за концесията. Една година ще е нужна за оформяне на документацията, а строителството може да отнеме до две години.
Сега законът позволява отдаване на концесия за срок от 35 години. За инвеститорите трасето по черноморското крайбрежие не било толкова привлекателно заради по-слабия трафик. .

Участъкът от магистрала „Тракия” до Сливен ще бъде пуснат на 1 юли, каза още Павлова и обясни, че това е „гарантирано”. Тя се надява, че в този срок магистралата ще е готова и до „Петолъчката”.
Павлова увери, че потъването на пътния възел при Нова Загора е отстранено и по самата магистрала няма такъв проблем. До края на юни се очаква да бъде „отпушен” и пътят до южното Черноморие, след като бъде открита отсечката Бургас - „Меден рудник”.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини