13 °C

Да изчистим за ден България. А как е по света?

В Студентски град

"Да изчистим света 2012" - Амбицията на инициативата е глобална – стотици държави и стотици милиона доброволци да изчистят света от боклука. Мечтата на организаторите е да вдъхновят хора от целия свят да се присъединят към инициативата, която започна на 24 март. Вълната от "почистване за ден”, която ще прескача от държава в държава, трябва да отнесе със себе си тонове боклук, да прочисти природата и да съживи по-топлите отношения между хората и околната среда.

Да изчистим Балканите - през април в Словения се проведе тематична регионална конференция на балканските страни. В нея взеха участие 61 доброволци от 11 държави, сред които и България. Те обмениха опит в акциите по почистване, като целта е така да се улесни организацията на кампаниите "Да изчистим" през 2012-а. Организатор на събитието беше словенската асоциация Еколози без граница.

"Да изчистим България за един ден" ще се проведе на 12 май.

До края на годината са предвидени акции по почисване в Бразилия, Италия, Турция, Шри Ланка, Индия.

Кампаниите са част от глобалната инициатива Let`s Do It World

"Да изчистим света 2012" - Амбицията на инициативата през 2012 г. е глобална – стотици държави и стотици милиона доброволци да изчистят света от боклука.

Мечтата на организаторите е да вдъхновят хора от целия свят да се присъединят към инициативата, която започва на 24 март. Вълната от "почистване за ден”, която ще прескача от държава в държава, трябва да отнесе със себе си тонове боклук, да прочисти природата и да съживи по-топлите отношения между хората и околната среда.

Откъде тръгва идеята

Инициативата се ражда в Естония през есента на 2007 г. Идва от група приятели, които решили, че трябва по някакъв начин да обединят гражданите, бизнеса и държавата, които да се погрижат за природата на страната бързо и най-вече - ЗАЕДНО. Така се стига до извода, че трябва да се действа на принципа "един ден, една държава”.

Този ден за Естония е 3 май 2008 г. Тогава над 50 хиляди души и стотици организации успяват да съберат над 10 хиляди тона боклук на територията на цялата страна. Вдъхновението бързо стига и до Латвия и Литва. Три години по-късно държавите, които участват в инициативата, вече са над десет.

Какъв е ефектът досега

Естония – Само за пет часа на 3 март 2008 г. в страната беше събран над 10 хиляди тона боклук. В акцията се включват стотици организации и над 50 хиляди доброволци. Кампанията е обобщена на Teeme2008.ee.

Латвия -  Началото на акцията се поставя на 23 септември 2008 г. Оттогава се провежда ежегодно. За три години в нея са участвали близо 310 хиляди ентусиасти. Акцентът тази година е върху екологичното образование. Страната си е поставила амбициозната цел до 2018-а, когато празнува стотния си юбилей, да бъде най-чистата държава на планетата. Повече виж на Talkas.lv

Португалия - През 2010-а в чистенето са се включили около 100 хиляди души. То е придружено и с ден за садене на дръвчета. Сайтът на португалската инициатива разгледай на Limparportugal.org

Индия - Кампанията започва в Ню Делхи през 2010-а. Включват се близо хиляда души, които събират около 6 тона боклук. Информация за чистенето в Индия можете да намерите на Letsdoitdelhi.org

Бразилия -  Стартът е даден през 2008 г. Инициатори са ЮНЕСКО и компанията Atitude Brasil, специализирана в изготвяне на проекти за социален диалог и устойчиво развитие. По план кампанията ще се провежда до 2018. Идеята е не само цялата територия на Бразилия да бъде изчистена, а и да бъде запазена чиста. През 2011-а се очаква да се включат 14-те най-големи градове в страната. Началото беше дадено на 6 юни в Рио де Жанейро. Очаква се във всеки град да се включат по 50 хил. доброволци. Сайтът на инициативата е на адрес Limpabrasil.com

Румъния - Стартът на кампанията беше даден на 25 март 2010-а, а денят за чистене – 25 септември. Информацията за северната ни съседка е на Letsdoitromania.ro

Украйна - Началото беше през 2010-а в Киев, като в акцията се включват няколко хиляди доброволци. Очаква се тази година инициативата да събере 50 хиляди души. Сайтът на местната кампания е Letsdoit.org.ua

Словения - През 2010-а из страната чистят 246 хиляди души, което се равнява на 12% от населението й. Те събират 10 тона боклук. Можете да разгледате сайта на словенската инициатива на Ocistimo.si

Литва - Пилотното чистене на 3 май 2008 г. Резултатът - доброволците през 2010-а са цели 100 хиляди. Събраният боклук е 15 тона. Информацията е събрана на Mesdarom.lt

Русия - 160 тона отпадъци бяха събрани на 15 май т.г. при почистването на 500 обекта. Интересното за кампанията в страната е, че боклукът се събира разделно. 50 тона отпадъци пък бяха извозени при "100 акции за ден” на 11 септември 2011-а в областите Санкт-Петербург и Ленинград. Сайтът на кампанията е Musora.bolshe.net

Финландия - 300 хиляди доброволци чистиха в страната на 5 май. Сайтът на кампанията е Suomipuhtaaksi.fi

Камбоджа - На 23 април над 2 400 доброволци събираха боклук в столицата Пном Пен. Организаторите заложиха на образователни кампании, като дори се проведе и конкурс за есе. Повече за кампанията виж на Cambodialetsdoit.org.

Молдова - В периода 16-23 април над 113 600 души събраха 6 800 тона боклук. Те чистиха на 854 различни места в страната. Сайт - Hai.md

Сърбия - Инициативата тръгва през 2009 г. като цел номер едно са нерегламентираните сметища. През 2011-а година акцията събра над 270 хил. доброволци, които чистиха 3 000 локации в страната. Официалният сайт е Ocistimosrbiju.rs.

Унгария - 162 хиляди души се включиха в почистването н а страната на 21 май. Сайтът на кампанията е Teszedd.hu

Сан Франциско, САЩ - В града се организират месечни акции в различни райони. Една от основните задачи на проекта е да обучи и амбицира хората да изпращат сигнали чрез смарфоните си чрез различни интернет приложения. Сайтът на инициативата е Letsdoitsf.org.

Франция - страната се включи в световния ден за чистене - 24 март 2012 г. Сайтът на кампанията в страната е Letsdoitfrance.org

В Let`s Do It World до момента са се включили 94 страни, а на т.нар. карта на боклука има отбелязани 23 025 точки по целия свят.

Повече за кампанията можете давидите ТУК и ТУК.

На 16 април младежите от Димово, обл. Видин, запретнаха ръкави и чистиха в градчето си
Ловеч
Варна
Идеята за почистване на една страна само за един ден се ражда в Естония през 2008 г. Тогава в рамките само на 24 часа 50 хиляди доброволци събират над 10 хиляди тона боклук, снимка: Sinine, Teeme2008.ee
Белград
Румъния
В Португалия през 2010 г. чистиха около 100 хил. души. Толкова се включиха и през 2011 г. снимка: Limparportugal.org
Над 50 хиляди доброволци чистиха през 2010 г. и 2011 г. в Киев, Украйна. снимка: Letsdoit.org.ua
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
25 фев 2021
Последни новини