Г-8 стартира

В Кемп Дейвид, щат Мериленд, започна двудневната среща на лидерите от Г-8 - най-високо развитите държави.

Срещата бе открита от президента на САЩ Барак Обама, в качеството му на домакин на срещата. Американският държавен глава посрещна лично в президентската резиденция в Кемп Дейвид лидерите на ЕС, Русия, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Япония и Канада. Всички участници във форума се събраха за встъпителна дискусия около масата за вечеря в "Лавровата хижа", облечени в неофициално облекло.

В първия работен ден на срещата лидерите ще се съберат на работен обяд, който ще бъде посветен на въпросите за глобалната сигурност и различни международни проблеми, в това число ситуацията в Сирия, където не секва насилието над цивилни граждани от страна на режима на Башар Асад, а също и Иран.

Проблемът с иранската ядрена програма ще бъде дискутиран в светлината на преговорите между Техеран и Шесторката, стартиращи на 23 май в Багдад. Друга тема на разговори ще бъдат Мианма и КНДР и по-специално опасенията, че Пхенян се готви да извърши нов ядрен тест.

През втория работен ден на срещата участниците в срещата ще дискутират световната икономика, финансовата ситуация в Европа в светлината на дълговата криза и по-специално ситуацията в Гърция, както и въпросите не енергетиката и продоволствената безопасност. Ще бъдат обменени мнения относно това как да се помогне на арабските страни, отхвърлили неотдавна диктатурата и поели по демократичен път, да получат активите, изнесени зад граница от членове на свалените режими.

Президентът Барак Обама подкрепи искането на Франция за политика в Европа насочена към растеж, докато посрещаше лидерите в Кемп Дейвид за срещата на Г8, помрачена от вероятното напускане на еврозоната от Гърция. Формирайки алианс, който може да помогне за преобръщането на двете години на политики на икономически съкращения, подкрепяни от Германия, Обама и френският президент Франсоа Оланд се обединиха около нуждата за насочване към растеж.

Опасявайки, че кризата в Европа може да увреди икономиката на САЩ и заедно с това и шансовете на Обама за преизбиране, президентът рискува конфронтация с канцлера на Германия Ангела Меркел – съюзник в Г8, поискал на първо място да бъдат икономическите ограничения.

Обама подчерта, че случващото се в Европа е от „изключителна” важност за Съединените щати.

По информация на вестник “Коммерсант”, за първи на среща от такова равнище на президента Барак Обама му е отредена ролята на наблюдател. Лидерите на водещите страни в Европа все още не са готови да приемат американския план за спасяване на еврото и предпочитат да действат без подсказки от Вашингтон.

Но, както отбелязват експерти, неочакваният демарш на руския президент Владимир Путин, в последната минута отказал се от участие в срещата, принуди домакините в движение да променят програмата на форума. „Без участието на Русия, членовете на останалата „седморка” почти нямат за какво да спорят. Всички тези държави споделят идеите на демокрацията и човешките права, и нямат особени разногласия по въпросите от световната политика и икономика”, пояснява пред изданието преподавателят в Харвард Марвин Калб.

Анализатори уверяват, че отсъствието на русия лидер прави безсмислено обсъждането на темите за Сирия и Иран.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини