Внимание! Свлачище над Асенова крепост

Свлачище се е образувало по пътя над Асеновата крепост. Срутването започва непосредствено до участъка, който бе укрепен преди 2-3 г. Тогава Асеновград получи безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие - 707 724 лв., плюс 124 893 лв. национално съфинансиране за изграждане на укрепителни съоръжения по пътя към Лясково. За изпълнител на поръчката бе избрана фирмата "Бластбор" ООД - Асеновград, която спечели с цена от 337 662 лв. /без ДДС/. Остатъкът бе върнат. Стабилизирани срещу тази сума бяха шест участъка с обща дължина около 300 м. Какво се оказа в крайна сметка? Пари се спестиха, но, както можеше още тогава да се допусне, за сметка на бъдещи инциденти. Защото с върнатите пари, които така или иначе бяха отпуснати, би могло да се извърши цялостно укрепване и на пътя, който е под свлачищата.

За образувалото се в момента свлачище сигнал в общината е бил подаден вчера. Според зам.-кмета Манол Генов, който тази сутрин бе на мястото, за да се запознае лично със ситуацията, причините са комплексни - земетресението, разлюляло ни преди дни, продължителните поройни дъждове, но и оставянето на отсечката без укрепение, когато това е било възможно. На снимките ясно личи, че свлачището почва веднага след укрепения участък и продължава доста нагоре - пукнатините могат да се видят ясно покрай пътя на няколко метра след свлачището.

За справяне със ситуацията община Асеновград ще отпусне 18 000лв. и ще кандидатства за средства и от Комисията по бедствия и аварии. Опасният участък ще бъде маркиран с предупредителни знаци, поставена ще бъде и мантинела.

К.Нешева

Юни 2010 г. - откриването на пътната отсечка с изградените укрепителни съоръжения.
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини