Без здравна осигуровка = без право за продажба на апартамента и колата

Ако човек няма изрядни здравни вноски, губи право да си продава апартамента или колата. Това гласят промени в Данъчно-осигурителния кодекс, предложени от правителството и гласувани в здравната комисия на парламента, предаде БЛИЦ.

Прехвърлянето, продажбата или замените на недвижимо имущество или МПС занапред ще може да се осъществява само при представено удостоверение от НАП за платени здравни вноски, гласят одобрените текстове.

По последни данни около 1 милион и 500 хиляди са българите, които не са здравно осигурени. Те нямат право на безплатно лечение, а само на достъп до спешната помощ.

В момента имоти не могат да се продават без декларация, че продавачът "няма непогасени подлежащи на принудително изпълнение задължения за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски". Кола пък се продава само срещу декларация, "че няма непогасени, подлежащи на принудително изпълнение други задължения за данъци, мита, задължителни осигурителни вноски или други публични задължения, свързани с моторното превозно средство".

Занапред ще се иска документ от НАП.

Здравният министър Десислава Атанасова дори имаше идея да не се издават лични документи на хората с неплатени здравни вноски.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини