Въпросът за Публичен регистър на общинските поръчки за доставки и услуги отново на дневен ред

Асеновградската общественост продължава да "натиска" местната управа да започне да информира публично за сключените от нея договори за доставки и услуги. Първоначално идеята тръгна от Съюз за Асеновград, които в средата на май разпространиха чрез медиите отворено писмо до кмета Емил Караиванов. В него те питаха кога най-сетне ще бъде въведен електронен регистър на всички възлагани от ръководството обществени поръчки и по-точно кой е изпълнителят, какъв е предметът на договора, дати на неговото сключване и на започване на изпълнението му, етапи на изпълнение и плащане, дата на завършване на поръчката, стойност на договора, предвидени неустойки. Писмото на СА обаче така и не бе официално входирано в секретариата на общината. Съответно, използвайки пропуска като причина, отговор от кметството не последва.

Месец по-късно съветникът от ГЕРБ Ангел Димитров постави въпроса на сесия. Отговорено му бе, че ако старейшините искат тази информация, то тя ще им бъде предоставена без проблем. Но на тях лично. Димитров възропта, че това не решава проблема как тези данни да достиганат до широкия кръг граждани, интересуващи се и имащи право да знаят кой и срещу колко им прави красиво и боцка цветя из паркове и алеи, кой изработва 300 бр. луксозни рекламни каталози за 12 000 лв., кой доставя гориво, почиства сградата на администрацията, снабдява детските градини с храна и т.н.

Така или иначе ясен и конкретен отговор ще се попълни ли Публичния регистър с имената на фирмите, изпълняващи доставки и услуги за общината, не бе даден. Към настоящия момент там могат да бъдат открити единствено изпълнителите на строително-ремонтни дейности.

Ето как очаквано се стигна и до официално предложение към кмета на общината. На днешната редовна сесия председателят на групата съветници от ГЕРБ Костадин Яков ще предложи създаването на Публичен регистър на въпросните фирми, който да е свободно достъпен за всички на сайта на общината. Освен това се иска регулярното му актуализиране до 10-то число на следващия месец.

Ще се прерстрашат ли и други освен съветниците от ГЕРБ да гласуват предложението ще стане ясно на 11 юли. Заседанието започва в 9 ч. в зала 601.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини