Те го искат. А ти, народе асеновградски, съгласен ли си?

Интересен, но не толкова неочакван и оригинален, начин намериха асеновградските старейшини, за да дадат отпор на намаляването на възнагражденията им от този месец.

Временна комисия, избрана на последното редовно заседание на 11 юли, огласи подготвения за има-няма 48 часа Проект на Правилник за изменение и допълнение на Плавилника за организацията и дейността на Общински съвет – Асеновград.

Нека първо ви припомним коя е причината да се прибегне до сформирането на временната комисия и появилите в резултат на нейния ударен труд замайващи със злеприкритото си "ИСКАМ ПАРИ"-предложения. Със гениалните умотворения на комисията, считай и на всички съветници без разлика на цвят и политически шарки, ще ви запознаем малко по-късно.

И така, след като Народното събрание гласува промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния служител, влизащи в сила от 1 юли т. г., и в резултат настъпиха изменения и в Закона за местното самоуправление и местната администрация, считано отново от 1 юли, размерът на парите, които може да вземе съветник за участие във всички сесии и комисии, бе орязан наполовина - от 60% стана 30% от средната брутна работна заплата в съответната общинска администрация за последния месец от предходното тримесечие. В Асеновградската община тя е в размер на 558 лв. и месечно на съветниците са се полагали около 334 лв. Ако не са били глобявани за неучастие в заседания и комисии, разбира се. Важно уточнение, на което също ще обърнем отделно внимание след малко.

Съгласно Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Асеновград възнаграждението на общинар №1 е в зависимост от продължителността на работното му време, но в размер не по-голям от кметската заплата. Светозар Шуманов е на половин работен ден и съответно взима половината от възнаграждението на Емил Караиванов, което е 1526 лв. С влезлите в сила изменения сега той ще има право на 90 на сто от кметското възнаграждение или 1373 лв. за пълен 8-часов работен ден. Тъй като Шуманов е на ½ работен ден левчетата, срещу които той ще води и всява ред в заседанията на старейшините, вече ще са не 763, а 687.

Така би трябвало стане. Но ще стане ли? Гаранция няма. Защото идеята, родена на централно ниво, за стягане на коланите не само на обикновената електорална маса, но и на местните парламентаристи, в Асеновград може и да се провали. Или по-скоро да бъде едно хубаво смъцафръцана и изкелифенчена. Да бъде гримирана, намацана обилно със словесно-административен руж и представена на редовия станимаклия за Кукла в тоя си вид.

Питате се как и защо ли? Защо май в случая има реторичен характер, а как ще ви обясня сега.

Съветниците ни щат-не щат ще трябва да спазят решението на НС и да намалят възнагражденията си. Дотук всичко е ок. По лична си тяхна воля и желание обаче те, обзалагам се отсега, макар че бих загубила с удоволствие, всичките 33-ма в зала 601 ще си гласуват като един предложените им изменения и допълнения в Правилника на ОбС.

Ето какви са те. Съгласно сега действащия правилник, месечното възнаграждение на общинския съветник се намалява със 100 лв. при отсъствие от редовно заседание, с 40 лв. при отсъствие от извънредно и с 20 лв. при отсъствие от заседание на комисия. За неучастие в гласуване, с което се приема решение, съветникът бива санкционира с 2 лв. за всяко пропуснато гласуване.

Текстът остава същия в предложените изменения. Промените са единствено в...размера. 100 лв. се намалява на 50 лв., 40 лв. се намалява на 20 лв., а 20 лв. съответно се намалява на 10 лв. За неучастие и пропуснато гласуване, с което се приема решение, общинският съветник да се санкционира с...1 лв.

За капак на цялата тази тарикатщина, обвита със сложни и засукани фрази, обяснение, закони, членове, алинеи и точки, които ни прехвърлят към други членове и точки, се предлага и създаването на нова алинея към точката, касаеща възнагражденията на съветниците. Според нея "разходите на общинския съветник във връзка с работата му в Общинския съвет, се поемат изцяло от бюджета на дейност "Общински съвет", съгласно чл.34, ал.4 от ЗМСМА. Сумата в размер на 20% от възнаграждението на Председателя на Общинския съвет, се предоставя на общинския съветник ежемесечно до 15-то число на месеца, следващ този, за който се отнася разхода, след представяне на разходно-оправдателни документи до 5-то число на месеца." Обърнете внимание, че не е посочено в границите до 20 на сто, а точно 20 на сто. Логиката?

Това допълнение се създава въпреки налична точка в Правилника, според която "Разходите, необходими за дейността на постоянните комисии на общинския съвет се утвърждават от общинския съвет по предложение на ръководствата на съответните комисии и в рамките на приетия бюджет на общинския съвет." В случая вече освен по линия на участник в комисия, ще се покриват и разходите на съветника за работата му в ОбС. Сумите нямат нищо общо с възнагражденията от 334 лв. /сега вече наполовина/. Поглеждайки към ЗМСМА, виждаме, че впросният чл. 34, ал. 4 е "Пътните и други разноски, направени от общинския съветник във връзка с работата му в съвета, се поемат от общинския бюджет". Други разноски?

Временната комисия предлага също така да се отмени ал.4 на чл.75 от Правилника на ОбС, според който "След получаване на докладни записки, предложения и становища, комисията се произнася със становище по законосъобразността, целесъобразността и финансовата му обезпеченост." Под "му" разбирайте председателя на ОбС.

Последното предложение, измъдрила временната комисия, е да се създаде нова алиня към чл.100 с текст - внимавайте! – "Общинският съвет възлага на Консултативния съвет ежемесечно да определя размера на допълнителното материално стимулиране на служителите към Общинския съвет от бюджета на дейност "Общински съвет" в размер до 50% от средното брутно месечно възнаграждение за общинската администрация."

Бонуси значи... Или, както е модерно да се казва сега, ДеМеСе. Чудя се, още по-завъртяно не можаха ли да  представят финансовите си и жадни за материално стимулирани амбиции? Че така току-виж сме взели, че сме ги разконспирирали много бързо. Губи се тръпката от играта на котка - те и мишка - ние. Пък да бяха рекли честно и по мъжки, директно и с открит поглед - дайте! Е, можеше и да им дадем...но можеше и да не им, нали? Пък така по тъча, по тъча, па ни вкарат...гол. Поредният.

ДеМеСе. Те го искат. А ти, народе, съгласен ли си?

К.Нешева

* Съгласно чл.26, ал.2 от ЗНА в законоустановения срок от 14 дни, Общински съвет - Асеновград чрез настоящото публикуване предоставя възможност на заинтересованите лица да направят своите предложения и становища по проекта на Правилника.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини