Лавина от молби за по-високи издръжки в Асеновградския съд

Бивши съпрузи и разпаднали се любовни двойки масово се съдят един друг за по-висока издръжка за децата. Това сочи наша справка в регистъра с последните решени дела в Районния съд в Асеновград. Не са малко и случаите, в които самите синове и дъщери молят със съгласието на родителя, с който живеят, да бъде постановено решение за увеличане на сумите.

Един от тях е ученикът Б.П., който с одобрението на майка си е поискал увеличение на парите, превеждани му на месец от неговия баща, от 40 лева на 220 лева. Осмокласникът твърди, че родителите му живеят разделени, като майката е единствената, която се грижи за него. Заявява, че здравословното състояние и на двамата се е влошило чувствително и това наложило посещение при специалисти, за което заплащат допълнително. Бащата е оспорил иска и е изявил готовност да заплаща 75 лева на месец, тъй като в продължение на 2  г. е бил безработен, а сегашната му заплата от 344 лв. не му стигали дори да си плати квартирата, консумативите и лекарствата.  В крайна сметка съдът е преценил, че той може да плаща по-висока издръжка, макар и в не точно искания размер. От 40 лева сумата е увеличена на 90 лева.

Друг подобен случай е този с тийнейджърката Р.И., която иска увеличение на издръжката, давана от баща й, от 50 лева на 180 лева. Момичето е десетокласничка в пловдивска гимназия и заявява, че 50-те лева, определени като размер на издръжката преди 12 г., вече не отговарят на условията на живот - нараснали са ежедневните й нужди от храна, облекло, разходи за джобни пари, транспорт и такива, свързани с интересите и занятието й. Само учебниците стрували около 140 лева, а за материалите, нужни за профлираното й образование, отивали минимум 50 лева месечно. Всички разходи и консумативи се заплащали от майката, докато в същото време доходите на ответника (бащата) не били никак лоши. Същият е пенсионер с дългогодишен стаж в системата на МВР. Всъщност се оказало, че размерът на неговата пенсия е почти еднакъв с този на заплатата на майката. Бившият МВР-служител оспорил предявения иск, но изразил готовност да плаща по 75 лева. Не на такова мнение се оказал съдът. Крайното му решение, че бащата ще трябва да заплаща за нуждите на 17-годишната си дъщеря вече не по 50 лева, а по 120 лева.

Иск срещу баща си заведе и студентката Х.Д. Младата жена следва "Право" в Бургаския свободен университет. От 2010 г. тя получавала от родителя си 100 лв. всеки месец, но предвид местенето й в Бургас, наемането на квартира, такси за семестрите, честите пътувания по маршрута Асеновград – Бургас и обратно, както и нуждата да си закупува учебници, я накарали да иска увеличение на издръжката с 50 лв. Сметнала, че баща й живее повече от добре при заплата от 1100 лв. в КЦМ. В крайна сметка обаче се оказало, че след запори, квартира, данъци, различни видове удръжки човекът оставал с не повече от 120 - 150 лв. в джоба. Така искът на студентката е бил отхвърлен, а издръжката, с която тя ще трябва да се задоволи, е същата като досега - 100 лева месечно.

Исковете за увеличаване на издръжките за деца след развод растат лавинообразно. Юристите го отдават на редица различни фактори, но най-вече на рязкото повишение на цените на тока, горивата, а оттам и на всички стоки и услуги, които хората щат-не щат ползват в ежедневието.

По закон минималната издръжка е в размер на ¼ от минималната работна заплата в страната. Към момента става дума за малко над 70 лв. Съдът обаче може да промени размера й при настъпили промени в обстоятелствата и ако реши, че сумата е наистина нужна за доброто и правилно отглеждане и развитие на детето.

На пълнолетните деца родителите дължат издръжка, ако те са до 25 г. и са студенти  редовно във ВУЗ.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини