Храна за щастие

Разбира се, че щастието може да дойде от едно добро похапване, може. Има храни, които доставят огромно удоволствие. Шоколадът например. Но от това как и с кого се храним много повече зависи дали ще изживеем радост, която трае по-дълго от отхапването на парченце шоколад.

Ето един списък, той съдържа пет тайни за похапването. Защо пък да не пробваме по начина на Дан Бютнер. В крайна сметка той е човек, който знае как хората да живеят до над 100 години. Изследва и търси причините някои хора да живеят дълго и пълноценно. Според Дан Бютнер храненето е важен фактор, колкото е и щастието, примерно. Ето и неговите пет съвета как да сме щастливи чрез храната.

1. Вечерята е свята. Това е времето, което събира цялото семейство на  масата. Изключете телевизор, радио и телефони. Семейства, които вечерят  заедно, имат по-силна връзка, хранят се по-здравословно и консумират по-малко калории.

2. Пригответе си храната сам. Да отделите време и да приготвите храната собственоръчно е един вид медитация. Ежедневието непрекъснато ви повлича в безсмислени за вас лично посоки, така или иначе обществото ни го налага. Поне що се отнася до храната, можете да поемете контрола и да отговаряте за съставките и технологията на приготвянето. Това е и израз на грижата за семейството и гостите.

3. Обяд с колеги. Независимо дали ни харесва нашата работа или не е, хубаво е да имаме един добър приятел, който работи с нас. Обедната почивка и похапването с колегите е възможност това да се случи.


4. Повече растителна храна. Закуска или обяд без месо може да повиши настроението ви за останалата част от деня. Ново проучване показва, че от храни, богати на наситени мазнини, нашите мускули и мозъци стават по-бавни и по-малко отзивчиви.

5. Седмична вечеря. Идеята тук е да се създаде ритуал да се канят гости всяка седмица и да се похапва. Това не трябва да бъде нещо пищно. Въпросът е събирането, не толкова храната.

Повече за това как хората живеят по-дълго и по-добре на BlueZones.com

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини