Илинден е. Стойте далеч от морските вълни

Илия е живял по времето на израилския цар Ахав. Родил се е в град Тезвия. Името му означава крепост Господня. Израелските царе се покланяли на идоли и живеели нечестиво. От всички най-недостойни били Ахав и жена му. Илия отишъл при нечестивия цар и му предрекъл поради греховете суша, която продължила три години и шест месеца. Тогава Илия събрал народа и жреците и пророците на Ваал в планината Кармил. Помолил се на истинския Бог и огън паднал от небето и запалил жертвеника. Всички признали Бога, сушата престанала, а според едно предание Илия бил грабнат в огнена колесница на небесата. Народът го нарича още Гръмовник, Гръмодол и го почита като повелител на небето и небесните стихии.

Съществува вярване, че той е господар на гръмотевиците и дъждовете и от него зависи земната благодат. Според народните поверия, когато свети Илия препуска по небесния друм с огнената си колесница, теглена от четири коня, той причинява светкавици и тътен. Илинден е един от празниците за предпазване от гръм и градушка. На самия ден се прави и молебен за дъжд и плодородие. Освен носещите името на светеца, на този ден празнуват още занаятчийските еснафи на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидчиите. В Деня на Свети пророк Илия, пазител на хората от бедствия, се отслужва заупокойна молитва за загиналите при изпълнение на служебния си дълг огнеборци.

Според поверието, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Свeти Илия. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките, защото гръм може да удари човека. Ако на Илинден гърми, овошките ще се повредят, орехите и лешниците ще са празни. Ще настъпи суша. Единствено виното ще е хубаво.

Важно е да се отбележи, че тези поверия са чужди на православната вяра и църква и са изцяло езически. В православието Светиите се възприемат като горещи молитвени застъпници за народите и за отделните хора, като винаги предстоящи пред Светия Божи престол.

На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.

Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илин, Илина и Илияна.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини