Очаква се 10% поскъпване на храните наесен

Цените на храните ще се увеличат с 10% от есента. Това прогнозира в сутрешния блок на телевизия „България Он Ер” Славчо Петров, председател на Федерацията на независимите синдикати в хранително-вкусовата промишленост.

Причина за ръста ще бъде увеличението на цените на комуналните услуги, както и поскъпването на някои от суровините. Като мярка за справяне със ситуацията от бранша предлагат намаляване с 10% на ДДС при някои групи храни, сред които сирене, захар, хляб, мляко и други.

Производителите на хранителни продукти настояват още за законови промени в областта на защитата на конкуренцията. Според тях трябва да се засили контролът над търговците при определянето на надценките.

Славчо Петров коментира още, че върху решението на КЗК да бъде обявено, че няма картел при хранителните вериги, е упражнен натиск. Проверката, която разследва ценообразуването на шест от големите търговски вериги, е била повлияна от намесата в работата на контролния орган от страна на чужди посланици, допълни още Петров.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини