Местан: Българското общество изтрезня от 3-годишно месианско опиянение

Сякаш падението е възходът на този политически сезон. Защото трябваше да прогледнем, за да се опитаме да видим и накъде бихме могли да продължим като държава. Това каза пред БНР Лютви Местан, заместник-председател на ДПС, предаде БГНЕС. Ние определяме отминалата сесия, като сесията на изтрезняването на българското общество от месианското опиянение, в което 3 години стоим. Затова казвам, че падението е може би изходът от тази ситуация, подчерта Местан. За него тази парламентарна сесия има две сюжетни линии. "Видимата линия със своите пикови моменти – докладът на ЕК, за съжаление терористичният акт в Бургас. Втората сюжетна линия е като в пиеса на Чехов. Тази линия отразява промяната в нагласите на българските граждани. Едни нагласи, които дори социологията, сред тях и услужливата, вече улавя като притеснително високи стойности на спада в доверието и в премиера, и в управляващата партия ГЕРБ", заяви Местан.

Той каза, че се потвърждава изначалната теза на ДПС, че това поначало е сгрешен модел на властта, който в края на 3-ата година вече се разбира от по-голямата част от българските избиратели. "Затова онова изкуствено мнозинство, сформирано от парламентарната бригада на ГЕРБ с подкрепата на т.нар. независими народни представители, далеч вече не отразява реалното мнозинство като настроение в българското общество. ГЕРБ според нас все още имат шанса да станат част от съгласието за необходимостта от предсрочни избори, макар и през късната есен. Още не е късно през късната есен да вървим към избори. Защото тезата ни, че предсрочните избори биха отворили възможностите на друго правителство с друга философия, е вярна теза, независимо дали има харесва на днешните управляващи или не. Ако те се заинатят да изкарат мандата до края, този мандат ще има за цена агонията на партия ГЕРБ", категоричен е заместник-председателят на ДПС.

Според него, предсрочен вот е по-добър вариант и за ГЕРБ."Мисля, че част от отговорността на основните политически сили в страната е да бъдат готови за избори, защото само след предсрочни избори ние можем да постигнем правителство на съгласието", каза още Лютви Местан.

Той разкритикува като погрешно антиевропейското говорено на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков относно Шенген и еврозоната. Първият заяви, че терористът, взривил автобуса с израелски туристи, е дошъл от Шенгенска държава. Вторият, смята, че стремежът на България да влезе в еврозоната не е на дневен ред.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини