ГЕРБ: Къде са приходите от имоти? БСП, СДС и община: Липсват, защото задушихте бизнеса!

Пълният състав кмет и заместници слушаше с интерес изказванията по темата. Двама от тях - Генов и Алиджик, се включиха също.

"Защо заложихте 3 и половина милиона лева приходи от продажбите на имоти? Видно от отчета за полугодието, сте реализирали едва около 200 хил. лв., което е не повече от 6 на сто. Няма ли да се отрази това на Инвестиционната програма?"

Задавайки тези три въпроса, съветникът от ГЕРБ Ангел Димитров предизвика "спонтанни", по собствените им думи, реакции от страна на администрация и съветници от други партии.

"Да, много ясно, че ще се отрази. Ако не осъществим предвидените продажби, няма как да реализираме обектите в Инвестиционната програма. Но това не е нищо ново. И в други години се е случвало. Като стане сега, ще стане друга година", кратичко отговори зам.-кметът по финансите Мюмюн Алиджик.

Не толкова обрано обаче реагираха председателят на ОбС Светозар Шуманов, зам.-кметът Манол Генов, Костадин Яков от ГЕРБ и червената МаргаритаСтоилова. Преди да се впуснат в изказвания, всички те държаха да подчертаят, че са нямали намерение да се изказват, но въпросът на Димитров ги е предизвикал да реагират спонтанно.

"Завишението на приходите на общината зависи само от нас. На днешната сесия загубихме около 150 хил. лв. годишно от концесията на кариерата в Мулдава. Приходи щяхме да осигурим и от заведението, което искахме да дадем под наем. Къде бяха ГЕРБ тогава? За какво гласуваме? Само за продажба на земи, за които след това никой не се явява и не купува. Това ли е начинът, по който трябва да се определя политиката на общината? От дългогодишен опит знам, че 1-вата година на всеки нов кмет трябва е да решава проблемите на предишния. Това е закон божи, който трябва всеки да научи и който се кандидатира за кмет, трябва да знае, че ще управлява три години, а не четири. Защото първата година ще решава неизпълнените задачи на предишния кмет. Загубихме 1 млн. и 200 хил. лв., защото бившето ръководство не се потруди ни най-малко да вземе тези пари. И сега от нашите свежи пари плащаме гяволиите на предишните. Най-лесно е да излезеш на трибуната и да кажеш, че имало заложени приходи, но не се получили, защото продажбите не вървели. Не вървят, защото след управлението на ГЕРБ хората нямат пари и не могат да си купят нищо! Унищожихте средния, дребния, малкия бизнес. Криза е! И благодарение на това сега няма кой да купи дори 1 кв. м. Сега дори не гласувахте концесията, разрешена от 4 ваши министри. Защо? Най-лесно е да критикуваш. Трудно е да бъдеш съзидателен и градивен." Пламенната реч на Шуманов, в качеството му не на председател, а на съветник от СДС, бе на косъм да предизвика бурни ръкопляскания в част от залата. Впечатлените обаче се овладяха овреме и изказванията от трибуната продължиха с вицекмета Генов: "Ще ви кажа няколко истини, които явно искате да се забравят. Първо - един договор от предишното управление трябваше да освободи общината за дълго време от кахъри и тревоги по състоянието на речното корито в града. 5 млн. лв. бяха договорени, но екоминистерството ни отказа. И сега ние аварийно кърпим подпорните стени на реката, правим акции по почистване и обираме гнева на гражданите. Второ – можеше да имаме пари за видеонаблюдение, стига сега да не бяхме принудени да чакаме прокуратура и полиция да издирват изчезнали светофарни уредби и шахтени кофи. Подкрепяме иначе предложението за видеонаблюдение, но спешно трябва да намерим пари за проектиране и направата на улица за новата детска градина в "Запад". Защото предишните са пропуснали прозрението, че до детска градина се стига по улица. Трето -  загубени са 4 млн. лв. за градска среда. Четвърто -  какво да кажем за проектния хаос относно Капсида, завладени частни земи и липсващи пътни връзки?  Пето – да ви припомня ли за Пешеходния мост и улица "Тракия"?"

Веднага след Генов думата взе ГЕРБ-съветникът Костадин Яков, който направи едно доста странно изказване в стил "не че нещо, ама все пак". След като обясни, че всъщност не атакува лично кмета, който наистина решавал неща, наследени от предшественика си, той се зае да обяснява, че "само да се изпълнят проектите на предишното ръководство, парите от инвестиционната програма ще свършат и може и да останат малко средства за някакви улички".  Яков подчерта още, че всички проекти, спечелени по европрограмите, се изпълняват, но ето, че нямало кой да каже, че "всичките тези проекти – детската градина в "Запад", Асенова крепост, Капсида и т.н., са добри."

Последва изказване на Маргарита Стоилова от БСП. Тя пък за разлика от преждеговорищия бе кратка и директна: "ГЕРБ задушиха бизнеса! Вижте само цената на тока, довела до масов фалит на фирми! Няма бизнес, съответно няма приходи, съответно няма изпълнение".

Между другото някъде по средата на дебата от думите на зам.-кмета Алиджик стана ясно, че до момента за обекти от Инвестиционна програма`2011 са изплатени 690 хил. лв., но други 138 хил. лв. все още висят неразплатени. За довършване освен това имало обекти за около 1 млн. лв. Информацията бе допълнена с риторичния въпрос на Маргарита Стоилова: "Кой сключи договорите за тях по този начин, та изпълнението им да закъснее с цяла година и сега новото общинско управление да се разплаща за тях? Не си мислете, че проблемите в Асеновград могат да се оправят за 6 месеца, тъй като те бяха забатачени през последните 4 г."

Така или иначе отчетът, който е предимно с информативен характер, си мина при гласуването и съветниците продължиха по останалите точки по дневния ред.

Защо при 3,5 млн. лв. заложени продажби от имоти, има реализирани едва 6%. Въпросът на Ангел Димитров от ГЕРБ предизвика куп спонтанни реакции у колегите му.
Речта на Светозар Шуманов а-ха и да приключи с аплодисменти в част от залата. "Не вървят приходите от обекти, защото след управлението на ГЕРБ хората нямат пари и не могат да си купят нищо!", заяви той.
Вицекметът Генов припомни "няколко истини", заради които сегашната кметска управа обирала гнева на гражданите.
Маргарита Стоилова: "ГЕРБ задушиха бизнеса! Няма бизнес, съответно няма приходи, съответно няма изпълнение".
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини