11 °C

ГЕРБ: Къде са приходите от имоти? БСП, СДС и община: Липсват, защото задушихте бизнеса!

Пълният състав кмет и заместници слушаше с интерес изказванията по темата. Двама от тях - Генов и Алиджик, се включиха също.

"Защо заложихте 3 и половина милиона лева приходи от продажбите на имоти? Видно от отчета за полугодието, сте реализирали едва около 200 хил. лв., което е не повече от 6 на сто. Няма ли да се отрази това на Инвестиционната програма?"

Задавайки тези три въпроса, съветникът от ГЕРБ Ангел Димитров предизвика "спонтанни", по собствените им думи, реакции от страна на администрация и съветници от други партии.

"Да, много ясно, че ще се отрази. Ако не осъществим предвидените продажби, няма как да реализираме обектите в Инвестиционната програма. Но това не е нищо ново. И в други години се е случвало. Като стане сега, ще стане друга година", кратичко отговори зам.-кметът по финансите Мюмюн Алиджик.

Не толкова обрано обаче реагираха председателят на ОбС Светозар Шуманов, зам.-кметът Манол Генов, Костадин Яков от ГЕРБ и червената МаргаритаСтоилова. Преди да се впуснат в изказвания, всички те държаха да подчертаят, че са нямали намерение да се изказват, но въпросът на Димитров ги е предизвикал да реагират спонтанно.

"Завишението на приходите на общината зависи само от нас. На днешната сесия загубихме около 150 хил. лв. годишно от концесията на кариерата в Мулдава. Приходи щяхме да осигурим и от заведението, което искахме да дадем под наем. Къде бяха ГЕРБ тогава? За какво гласуваме? Само за продажба на земи, за които след това никой не се явява и не купува. Това ли е начинът, по който трябва да се определя политиката на общината? От дългогодишен опит знам, че 1-вата година на всеки нов кмет трябва е да решава проблемите на предишния. Това е закон божи, който трябва всеки да научи и който се кандидатира за кмет, трябва да знае, че ще управлява три години, а не четири. Защото първата година ще решава неизпълнените задачи на предишния кмет. Загубихме 1 млн. и 200 хил. лв., защото бившето ръководство не се потруди ни най-малко да вземе тези пари. И сега от нашите свежи пари плащаме гяволиите на предишните. Най-лесно е да излезеш на трибуната и да кажеш, че имало заложени приходи, но не се получили, защото продажбите не вървели. Не вървят, защото след управлението на ГЕРБ хората нямат пари и не могат да си купят нищо! Унищожихте средния, дребния, малкия бизнес. Криза е! И благодарение на това сега няма кой да купи дори 1 кв. м. Сега дори не гласувахте концесията, разрешена от 4 ваши министри. Защо? Най-лесно е да критикуваш. Трудно е да бъдеш съзидателен и градивен." Пламенната реч на Шуманов, в качеството му не на председател, а на съветник от СДС, бе на косъм да предизвика бурни ръкопляскания в част от залата. Впечатлените обаче се овладяха овреме и изказванията от трибуната продължиха с вицекмета Генов: "Ще ви кажа няколко истини, които явно искате да се забравят. Първо - един договор от предишното управление трябваше да освободи общината за дълго време от кахъри и тревоги по състоянието на речното корито в града. 5 млн. лв. бяха договорени, но екоминистерството ни отказа. И сега ние аварийно кърпим подпорните стени на реката, правим акции по почистване и обираме гнева на гражданите. Второ – можеше да имаме пари за видеонаблюдение, стига сега да не бяхме принудени да чакаме прокуратура и полиция да издирват изчезнали светофарни уредби и шахтени кофи. Подкрепяме иначе предложението за видеонаблюдение, но спешно трябва да намерим пари за проектиране и направата на улица за новата детска градина в "Запад". Защото предишните са пропуснали прозрението, че до детска градина се стига по улица. Трето -  загубени са 4 млн. лв. за градска среда. Четвърто -  какво да кажем за проектния хаос относно Капсида, завладени частни земи и липсващи пътни връзки?  Пето – да ви припомня ли за Пешеходния мост и улица "Тракия"?"

Веднага след Генов думата взе ГЕРБ-съветникът Костадин Яков, който направи едно доста странно изказване в стил "не че нещо, ама все пак". След като обясни, че всъщност не атакува лично кмета, който наистина решавал неща, наследени от предшественика си, той се зае да обяснява, че "само да се изпълнят проектите на предишното ръководство, парите от инвестиционната програма ще свършат и може и да останат малко средства за някакви улички".  Яков подчерта още, че всички проекти, спечелени по европрограмите, се изпълняват, но ето, че нямало кой да каже, че "всичките тези проекти – детската градина в "Запад", Асенова крепост, Капсида и т.н., са добри."

Последва изказване на Маргарита Стоилова от БСП. Тя пък за разлика от преждеговорищия бе кратка и директна: "ГЕРБ задушиха бизнеса! Вижте само цената на тока, довела до масов фалит на фирми! Няма бизнес, съответно няма приходи, съответно няма изпълнение".

Между другото някъде по средата на дебата от думите на зам.-кмета Алиджик стана ясно, че до момента за обекти от Инвестиционна програма`2011 са изплатени 690 хил. лв., но други 138 хил. лв. все още висят неразплатени. За довършване освен това имало обекти за около 1 млн. лв. Информацията бе допълнена с риторичния въпрос на Маргарита Стоилова: "Кой сключи договорите за тях по този начин, та изпълнението им да закъснее с цяла година и сега новото общинско управление да се разплаща за тях? Не си мислете, че проблемите в Асеновград могат да се оправят за 6 месеца, тъй като те бяха забатачени през последните 4 г."

Така или иначе отчетът, който е предимно с информативен характер, си мина при гласуването и съветниците продължиха по останалите точки по дневния ред.

Защо при 3,5 млн. лв. заложени продажби от имоти, има реализирани едва 6%. Въпросът на Ангел Димитров от ГЕРБ предизвика куп спонтанни реакции у колегите му.
Речта на Светозар Шуманов а-ха и да приключи с аплодисменти в част от залата. "Не вървят приходите от обекти, защото след управлението на ГЕРБ хората нямат пари и не могат да си купят нищо!", заяви той.
Вицекметът Генов припомни "няколко истини", заради които сегашната кметска управа обирала гнева на гражданите.
Маргарита Стоилова: "ГЕРБ задушиха бизнеса! Няма бизнес, съответно няма приходи, съответно няма изпълнение".
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
25 фев 2021
Последни новини