Баща дарява милиони за детска онкология в София

Фондация „Лия” иска да преведе дарение на болница „Лозенец” за изграждане на клиника по детска онкология и хематология, обяснява премиерът Бойко Борисов на министрите на заседанието на правителството.

Фондацията иска да дари средствата, с които ще бъдат използвани за проектиране, изграждане, оборудване и обзавеждане на тази болница, става ясно от стенограма на заседанието, на което се обсъжда доклад за определяне на екип за преговори за намерението за дарение.

„Има един проблем, който е поставен, с оглед на заплащане на ДДС при дарението на тези средства. Надявам се, че Министерството на финансите ще намерят механизъм да може България да поеме изплащането на ДДС, за да може да се ползват средствата за тази високо хуманна цел”, казва министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Ние не можем да кажем, че няма да се плаща ДДС, просто ще потърсим варианти да се компенсира в такъв размер, обяснява премиерът.

По думите му баща, чиято 15-16 годишна дъщеря е болна от рак, иска да даде четири-пет милиона, "колкото трябва да се построи сграда на терена, където е правителствена болница и там да се развие цялата база в детска болница с всичките други отделения в последствие".

Бащата отишъл при премиера миналата седмица, не искал името му да става публично.
Поискал болницата да е на името на детето му.

"Фактически с това решение даваме право да се подготвят документите за това дарение и съответно нашия ангажимент клиниката по детска онкология на това място да носи името на детето, тъй като то, когато умирало, казало на баща си да направи така, че другите деца да не умират.
А това от друга гледна точка, ако го направим, ще каним най-добрите лекари и български и чужди, и няма да даваме тези огромни пари по милион да стигат, да не говорим с тежкия транспорт, след това не можем да ги прибираме, в чужда среда, тук можем да си провеждаме лечението на тежките онкологични детски заболявания”, обяснява Борисов.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини