Решението за срамните изследвания срещу Левски и Ботев изчезнало, експерти си делнали 50 бона

В регистъра на договорите на Комисията за защита от дискриминация няма договор по проекта. "Предишният състав на КЗД е провеждал заседания, на които са разисквани въпросите от това решение. Ние сме изкарали протокол – през декември 2011 г. и април 2012 г. в архивите на КЗД не намерихме окончателно решение на 9-членния състав на предишния състав на КЗД. Решението е подписано, но незнайно как е изчезнало и ние не можем да го намерим". Това каза председателят на комисията Ана Страшимирова на пресконференция по повод възникналите дискусии относно националното представително изследване "Стереотипи и предразсъдъци в учебници, учебни помагала и образователни програми и планове в подготвителното и основното образование", цитирана от агенция БЛИЦ.


"Извадка от компютърната система, кой, какви хонорари и какви организации са участвали в изследването ще ви бъде предоставено. Никой не може да каже кой е поръчал изследването да бъде качено на сайта на КЗД на 4 юли", посочва Страшимирова. По думите й експерт от Национално сдружение на религиозните общности е участвал в изследването. "Не можах да намеря в какво си качество е участвал този експерт е участвал. По същото време е бил и в отпуск по майчинство", казва още Страшимирова. Тя цитира части от доклада, изготвен от експерта Мукаддес Налбант - зам.-министър в управлението на Тройната коалиция от ДПС. "Според експерта текст от "Под игото" би могъл да бъде спестен и заменен с друг, тъй като се посочва пример за правилно и неправилно цитиране. Относно цитатът - "Да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище..." – текстът бил могъл да бъде спестен. Цитатът от Ботевото "На прощаване" – "Но кълни, майко, проклинай таз турска черна прокуда, дето нас млади пропъди по тази тежка чужбина..", при евентуално възприемане на текста извън историческия контекст, би навредило на учениците за възприемане на техните съвременници.
Парите са осигурени от Европа за изследването на Комисията за защита от дискриминация, свързано със стереотипите и предразсъдъците в учебниците. Именно то взриви обществото, след като стана ясно, че част от докладите предлагат от учебниците да бъдат махнати текстове, свързани с турското робство, защото били политически некоректни и етнически нетолерантни. Правителството чрез министъра на образованието Сергей Игнатов остро осъди тези издевателства над българската история.

Хора от комисията са разказали пред "Стандарт", че експертите всъщност са усвоявали парите чрез различни фондации. Никой няма представа за критериите, по които са били избирани те. Общо 17 799 лева е сумата, която си поделят Дружеството на психолозите - 6500 лева, фондация "Саворе" - 9646, Център за изследване и политики за жените и "Дидра проджект", като последните две вземат под 1000 лева. Дружеството на психолозите обаче на практика проучва не учебниците, а дискриминационните нагласи сред учители и ученици.

По другия модул, по който се правят проучвания на учебници и помагала, фондациите си поделят още 20 363 лева. Те отиват при Фондация за развитие на правосъдието, "Саворе", "Персико", "Дидра проджект", Агенция "Еврика", Център за изследване и политики на жените и "Български адвокати за правата на човека". Не става ясно каква работа вършат юристи в проучване на училищни помагала.

Сред имената на експерти, писали докладите, изплува и това на бившия образователен зам.-министър Мукаддес Налбант от времето на Даниел Вълчев. Тя участва в качеството си на експерт в сферата на образованието. Именно тя е един от авторите на изследването "Етническа принадлежност и възраст". В доклада, както вече стана ясно, се препоръчва цитатът "турчин, че бесней над бащино ми огнище" да не се използва в урок по български език и да бъде заменен с по-подходящ.

Пак според същия доклад, излязъл от същия екип, под ножа пада и "Къде си вярна ти любов народна?", защото в песента турците са представени като врагове, които трябва да се колят. Нужно било да се даде съвременен коментар. Не се знае колко е получената персонално от Налбант сума.

Източник: Блиц

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини