Тайнствен дворец откриха в култовия комплекс „Глухите камъни“

Археологът Георги Нехризов пред дебелите зидове на огромната сграда насред гората. От скалата зад него се открива панорама към река Арда и към Гърция

Останки от огромна постройка, истински дворец според древните представи, откриха археолозите при разкопки това лято в култовия комплекс „Глухите камъни“ край Малко градище. От останките на сградата са разкрити само няколко квадратни метра, но дебелината на зида – почти метър, както и други детайли дават основание да се предполага, че тя е широка поне още 10-15 метра.

Ръководител на разкопките в комплекса е Георги Нехризов, а община Любимец финансира кампанията. Поради липса на достатъчно средства обаче през този археологически сезон не са правени проучвания на раннохристиянската църква в подножието на върха. Обектът е консервиран и очаква по-добри времена.

Големи надежди се възлагат на откритите по-надолу по склона части от сграда. Поради култовият характер на целия комплекс, както и заради откритите наоколо артефакти, Георги Нехризов е убеден, че под средновековния дворец се крие тракийско светилище. Той се надява идното лято да поднови разкопките на площадката и храни надежди за атрактивни открития. Мястото наистина е изключително интересно – от скалите до каменните зидове се открива панорамна гледка към долината на река Арда, при ясно време могат да се видят дори хълмове в Гърция.

Самата постройка очевидно е била доста представителна – вътрешните стени дори са били измазани. Единият напречен зид пък е с впечатляващата дебелина от 2.5 метра. Въпреки това сградата едва ли е била крепост, по-скоро е имала някакво култово предназначение, смята Нехризов. По откритите останки личи, че тя е имала още поне един етаж, от дърво, но той е изгорял. Най-интензивно постройката е била използвана през 5-6 век, смятат археолозите.

На другия обект в Глухите камъни, изследван това лято, също има многобройни артефакти. Открити са 18 монети, бронзов пръстен с камък, много части от керамични съдове. Сред тях изпъква монета от елинския град Абдера, намирал се до устието на р. Места. Тя е от първата половина на IV в. пр. Хр. Открити са още дребни битови предмети от тракийската епоха – части от вретено, накрайник от жезъл и др.

„Находките потвърждават тезата ни за култовия характер на Глухите камъни. Мястото не е използвано за живеене, а за ритуали“, смята Георги Нехризов.

Този археологически сезон приключва в края на седмицата. Археолозите приключват с разкопките с надеждата за по-сериозно финансиране следващото лято, като амбициите им са насочени преди всичко към така наречената Южна тераса, на която се намира огромният тайнствен дворец насред гората.

Тодор Кръшков

Артефактите от това лято
Георги Нехризов с монетата от Абдера

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини