15 °C

"Свещената порта на Родопите" на финала

Изпълнение на проекта "Асеновград – свещената порта на Родопите" ще приключи до края на октомври. Тома съобщи кметът Емил Караиванов, който заедно със своите заместници Манол Генов и Мария Вълканова провери днес на място строително-монтажните и реставрационни дейности на Асенова крепост.

Уверен съм, че в края на месеца асеновградчани ще могат да се похвалят с една конкурентоспособна туристическа атракция, което бе и основната цел. В момента алпинисти поставят ефектното осветление, след това е ред да се поставят атракционите. На финала са и ремонтът на Информационния център и реставрацията на църквата. Поставени са парапети, крепостнитестени са укрепени така, че преминаването и разглеждането на крепостта да е по-безопасно, допълни Караиванов.

Разширяването на вече съществуващия паркинг е почти приключило, търсим възможности да ремонтираме и пътя, водещ до крепостта. Това ще стане със средства от общинския бюджет, тъй като по проекта такива не са заложени, съобщи още градоначалникът.

С изпълнението на обекта се очаква да се увеличи туристопотокът и това да доведе до нарастване на приходите в местната икономика – ресторантьори, хотелиери и редица други услуги, като се очаква както запълване на настоящия капацитет на легловата база, така и стимулиране на нови инвестиции в съответните отрасли, създаване на постоянна заетост и устойчиво развитие на туризма в региона, коментира още Караиванов. В процес на разработка са и лого и емблема на Асенова крепост, на туристическа брошура с кратка история на археологическия комплекс,  на информационни табла с карти и на луксозен многоезичен туристически гайд (7 езика).

Стойността на проекта е 3 231 995 лв. Съфинансирането  от Европейския фонд за регионално развитие е 2 665 665 лв. Собственият принос на община Асеновград е 470 411 лв. и допълнително отпуснати още 95 918 лв.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 19.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
19 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
19 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
19 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
19 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
19 апр 2021
Последни новини