"Свещената порта на Родопите" на финала

Изпълнение на проекта "Асеновград – свещената порта на Родопите" ще приключи до края на октомври. Тома съобщи кметът Емил Караиванов, който заедно със своите заместници Манол Генов и Мария Вълканова провери днес на място строително-монтажните и реставрационни дейности на Асенова крепост.

Уверен съм, че в края на месеца асеновградчани ще могат да се похвалят с една конкурентоспособна туристическа атракция, което бе и основната цел. В момента алпинисти поставят ефектното осветление, след това е ред да се поставят атракционите. На финала са и ремонтът на Информационния център и реставрацията на църквата. Поставени са парапети, крепостнитестени са укрепени така, че преминаването и разглеждането на крепостта да е по-безопасно, допълни Караиванов.

Разширяването на вече съществуващия паркинг е почти приключило, търсим възможности да ремонтираме и пътя, водещ до крепостта. Това ще стане със средства от общинския бюджет, тъй като по проекта такива не са заложени, съобщи още градоначалникът.

С изпълнението на обекта се очаква да се увеличи туристопотокът и това да доведе до нарастване на приходите в местната икономика – ресторантьори, хотелиери и редица други услуги, като се очаква както запълване на настоящия капацитет на легловата база, така и стимулиране на нови инвестиции в съответните отрасли, създаване на постоянна заетост и устойчиво развитие на туризма в региона, коментира още Караиванов. В процес на разработка са и лого и емблема на Асенова крепост, на туристическа брошура с кратка история на археологическия комплекс,  на информационни табла с карти и на луксозен многоезичен туристически гайд (7 езика).

Стойността на проекта е 3 231 995 лв. Съфинансирането  от Европейския фонд за регионално развитие е 2 665 665 лв. Собственият принос на община Асеновград е 470 411 лв. и допълнително отпуснати още 95 918 лв.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини