И Исус им каза, "Моята жена..." Папирус от IV в.

Изследователка на ранното християнство от Харвардския богословски университет е разчела текст от парче папирус от 4-и век на коптски език, в което се съдържа невиждана никога фраза в който и да е текст на светото писание:"И Исус им каза, "Моята жена...", пише "Ню Йорк таймс". Избелелият къс папирус, с размер по-малък от визитка, има от едната си страна осем реда, изписани с черно мастило, което се вижда с увеличително стъкло. Точно под реда, в който става ясно, че Исус има жена, се съдържа и второ провокативно изречение: "Тя ще може да бъде мой ученик".


Откритието бе оповестено вчера в Рим на Международния конгрес по коптология от Карън Кинг - историчка, публикувала няколко книги за нови разкрития в Евангелието и която е първата жена, носителка на най-старата титла в САЩ - професор по богословие "Холис".

Произходът на папируса е загадка. Собственикът му е поискал да остане анонимен.

До вчера доктор Кинг бе показала фрагмента само на малък кръг експерти по папируси и коптски език, които са заключили, че той най-вероятно е автентичен.

Откритието може да разпали отново спора дали Исус е бил женен, дали Мария Магдалена е била негова съпруга и дали е имал жена последовател. Тези спорове датират от ранните векове на християнството, твърдят учени. Те обаче са актуални и днес, когато глобалното християнство се вълнува от въпроси като възможността жената да е свещеник и границите на брака, пише изданието.

Смисълът на думите "моята жена" е извън всякакво съмнение, казва доктор Кинг. "Те не могат да означават нищо друго", категорична е тя.

В житие се разказва, че когато Исус Христос ходел по Галилея и извършвал чудеса, към него пристъпила жена на има Мария Магдалена и го помолила за помощ. Господ изгонил из нея седем бесове и напълно я изцерил от болестта. Оттогава Мария служила непрестанно на Господа, слушала неговото учение и вървяла след него до самата Негова кръстна смърт.
На нея се приписва първия възглас "Христос воскресе!".

В православната и католическата църкви почитането на Мария Магдалена има известни разлики: православната я тачи предимно като мироноска-изцелителка от бесовете, която се появява епизодично в няколко от Евангелията, докато в Католическата църква дълго време нейният образ се идентифицира с каещата се блудница.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини