17 °C

Над 100 събития в Нощта на музеите в Пловдив, през май е ред на Евронощта

100+ събития ще има през тазгодишната Нощ на музеите и галериите в Пловдив на 21 септември. Със специално продуцирани за събитието програми ще се представят над 50 музеи, галерии, ателиета, книжарници, концертни и театрални зали.
Вече осма година Пловдив упорито поддържа своята есенна Нощ на музеите и галериите за разлика от Българската и Европейската нощ, която се прави през май в над 3000 града.

Тази година програмата е разделена на три части – "Музеи и галерии", "Култура и клуб" и "Град и публични пространства" (вижте цялата програма и всякакви подробности на night.bg).

В "Музеи и галерии" участват 23 частни и регионални музея и галерии.

Регионалният археологически музей ще покаже праисторически артефакти от проучени селищни могили и култови комплекси край Долнослав и Мулдава, погребални дарове от проучени тракийски надгробни могили край Дуванлий и Чернозем, нумизматична колекция.

Повече за живота на бесарабските българи и запазените традиции има в изложбата "Дългото платно на живота" на Татяна и Кирил Дукови от Бесарабия, която е в Регионалния етнографски музей.


Проектът на Регионалния исторически музей "Нощ на ретро фотографията в музея" е действаща възстановка на старо фотоателие от началото на ХХ в. - действаща фотолаборатория и колекция от стари фотоапарати.

В галерия "Аспект" е изложбата "Интериор – екстериор", в която различни поколения художници са свързани със съвременния възглед за формата, цвета, фактурата и материала в живописта.

Експозицията "Звезди във Венеция",която е на обиколка из седем български града, представя 88 портретни фотографии на знаменити личности: София Лорен, Клаудия Кардинале, Шон Конъри, Пол Нюман, Хъмфри Богарт, Лорън Бакол, Мик Джагър, Салвадор Дали. Високото качество на широкоформатните репродукции е дело на майстора на черно-белия фотопечат Виторио Паван – един от основателите на архива "Аркивио Камерафото Епоке", който съхранява над триста хиляди фотографии, в по-голямата си част непубликувани.

Градската художествена галерия представя експозицията "Енчо Пиронков", 45 творби от различни периоди на художника.

Програмата "Култура и клуб" съдържа 42 проекта. Сред тях са: спектакълът "Дворцов бал на Лир" и фотоизложба на Георги Вачев за новата постановка "Крал Лир" на Драматичния театър; изложбата Jazz-N-Project в клуб “Мария – Луиза”, където ще свири джаз квартетът "Без граници" и ще се прожектира филм, разказващ за пътуването и завръщането на български музиканти извън България.

В клуб "Найлона" ще пускат найлонски блусове и балади, там е груповата изложба All that music.

В книжарница "Хеликон" ще бъдат поетите с китара Петър Чухов и кавалджията Иван Христов, основатели на групата за етно-рок поезия "Гологан“.

Концерт на Пловдивския бигбенд е наречен Jazz radio night и ще бъде в Радио Пловдив – Културен център, а "Червената шапчица – презареждане" е спектакъл за възрастни и младежи на театър HAND.

"Град и публични пространства" включва изложби на "Архитектурен Форум 2012", които се занимават със сегашното състояние и бъдещето на кино "Космос", Джумая Джамия и църквата "Св. Богородица".

Интерактивната инсталация "Преди да умра" на Кенди Чанг (САЩ) и Caché Atelié (България) събира мечтите на пловдивчани, за да ги запише в книга и представи като част от пътуваща по света изложба.

Фестивалът "Град и публични пространства" вече започна на 17 септември и представя проектите от Мадрид, Истанбул, Усти над Лабе, Краков, Амстердам, София, Стефания Батоева Лондон, Питсбърг, Берлин, Стара Загора, както и международни.

И трите програми ще са отворени в петък от 19 до 1 часа през нощта.

Основен организатор на събитието е фондация "Отворени изкуства" (openarts.info), съорганизатор е Община Пловдив, а партньори - Фондация "Америка за България", EVN България, Национален Фонд "Култура".

Припомняме, че след разразилия се през лятото скандал стана ясно, че Пловдив всъщност ще има 2 различни фестивала на музеите и галериите. Единият е традиционната Нощ на музеите и галериите, която е днес и чийто главен организатор е фондация „Отворени изкуства" на Веселина Сариева.

Другият ще бъде част от Европейската нощ на музеите и галериите и се организира на 17-и май в цяла Европа.

Скандалът се разрази между част от музеите и галериите и „Отворени изкуства". Формалният повод за създалата се ситуацияq според част от галеристите и музейните работници в градаq са непрозрачните финансови отчети и монополът върху средствата за организирането на фестивала от страна на Веселина Сариева. Според галеристи по-важното е, че е изместен първоначалният проект „Нощта", а именно да бъде с идеална цел за хората. „Събитието се превърна от културен феномен в обикновен уличен фестивал”, коментираха те.

Близо 10 от утвърдените пловдивски галерии като например „Дяков", „Възраждане" и „Папазов", а също и 4 от градските музеи се подписаха под декларация, в която отказват да участват в тазгодишното издание на „Нощта". Към тях се солидаризираха и от  Дружеството на пловдивските художници

След среща с ресорния зам.-кмета Стефан Стоянов стана ясно, че „разбунтувалите се" ще получат финансова помощ от общината за организацията на Европейската нощ на музеите и галериите.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини