Биоразнообразието намалява, сочат данни на ООН

Биоразнообразието никога не е било в толкова лошо състояние, сочат данни на Програмата на ООН за околната среда преди започващата в понеделник конференция на ООН за биоразнообразието в Хайдерабад, Индия, предаде Франс прес.

Според актуализирания ежегодно Червен списък на Международния съюз за защита на природата, са застрашени 41 на сто от видовете земноводни, 33 на сто от кораловите рифове, 25 на сто от бозайниците, 20 на сто от растенията и 13 на сто от птиците. 3947 от следените ежегодно от съюза 63 837 вида са в критично състояние, докато 5766 вида са застрашени, а 10 104 вида са смятани за уязвими.

Това означава, че застрашените видове са общо 19 817. Причините са свързани най-вече с човешка дейност - свръхриболов, обезлесяване, замърсяване, или с климатични промени.Сегашните темпове на изчезване на видове са между 100 и 1000 пъти по-големи в сравнение със средните темпове на изчезването им от появата на живот на планетата.

Някои експерти уверяват, че е настъпил 6-ият голям период на изчезване на видове, след като предишният е свързан с изчезването на динозаврите преди 65 милиона години.

Намаляването на биоразнообразието застрашава условията за живот на милиарди хора, които зависят от него, оповестиха от съюза през юни. Редица видове животни и растения са от съществено значение за хората, защото им осигуряват храна, работа и са ползвани за създаване на лекарства.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини