17 °C

Акад. Сендов с най-високия приз на Международната олимпиада по информатика

Акад. Благовест Сендов, който тази година отпразнува 80-годишния си юбилей, е удостоен с приза на Международната олимпиада по информатика. Най-високото отличие на този форум се присъжда на българския учен, който е родом от Асеновград, за приноса му в създаването на олимпиадата преди 24 г.

Призът e признание за огромната заслуга на акад. Сендов България да бъде родината на състезанието на най-интелигентните ученици на света в областта на информатиката и програмирането, казва инж. Александър Чобанов, ръководител на Националния отбор на Чили, който е пловдивчанин и световен експерт по дигитално технологично образование. Чрез това отличие светът признава България като страна, създала най-престижната световна научна олимпиада по информатика, чиито лауреати -медалисти стават студенти в топ университетите на света  и получават учебни стипендии от порядъка на 300 000 американски долара.

По време на  IOI 2102, която се проведе в Италия /24-29 септември/, по предложение на MSc. инж.Александър Чобанов Международният комитет на Олимпиадата – IC на IOI,  реши Академик Благовест Сендов да бъде удостоен с най-престижния приз на IOI и да стане почетен гост на Олимпиадата през 2013 г. в Австралия.

IC възложи на доц. д-р Красимир Манев, българския представител в Интернационалния  Комитет – IC, да връчи Наградата на академик Сендов.

Церемонията по връчване на приза беше съпътствана от Кръгла маса по въпросите на IT и Дигиталното технологично обучение  "Минало, настояще и бъдеще на IT  и Дигиталното образование в българското училище", съобщава сайтът на БАН.

Коментирани са били впечатляващите успехи на талантливите български деца, медалисти на световните научни олимпиади по математика и информатика.

Една от основнаите цели на Кръглата маса е създаване на IT Общество в България от хора, свързани със световните и  национални  научни олимпиада по Математика, Информатика, Роботика и Природни науки, което да създава и развива иновационното обучение по IT и Digital Technology в България.

В Кръглата маса участваха:

Академик Благовест Сендов – инициатор на IOI през 1987г.

Академик Кирил Боянов – инициатор на Интернет в България

Проф. дмн Евгений Николов - и.д. Председател на Българска академия на науките

Академик Петър Кендеров - Председател на Съюза на математиците в Българи (СМБ)

Проф. дмн Стоян Капралов – Заместник-председател на СМБ за извънкласната работа по информатика

Д-р Анна-Мари Виламовска - Секретар по здравеопазването,  образованието  и науката на Президента на България

Доц. д-р Красимир Манев – член на IC на IOI

Д-р Светлин Наков – Детска академия по програмиране на Телерик

Гл. ас. Емил Келеведжиев - Ръководител на Националния отбор по информатика

Проф. дмн Николай Николов - Ръководител на Националния отбор по математика

Доц. д-р Ангел Ангелов -   Фондация „Миню Балкански” – Научен секретар

ИНФО за IOI

IOI е най-престижната научна олимпиада на човечеството. В този форум всяка година участват около 100 държави с четиримата си най-интелигентни ученици от страната. Тези ученици продължават обучението си в най-престижните световни университети, те са специално поканени и получават пълни стипендии.

IOI е създадена през 1987 г. от екип на БАН и Съюза на математиците в България. Ръководител на проекта е акад. Сендов. Той представя идеята за IOI – Международна олимпиада по информатика, на Генералната Асамблея на UNESCO и получава правото да проведе първата Олимпиада в България. В екипа, създал IOI в България през 1987 г., са още: академик Петър Кендеров, доц. Красимир Манев, проф. Стоян Капралов, н.с. Емил Келеведжиев.

България е страната с най-много студенти от всички европейски страни  в най-престижния технически университет в света МИТ. Това са данни от официалната статистика на Massachusetts Institute of Technology в USA. 

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини