5 г. зад решетките при първоначален строг режим за асеновградски лихвар

5 г. лишаване от свобода при първоначален строг режим, глоба от 5000 лв. и конфискация на 1/4 от личния Мерцедес. Такава е присъдата, постановена днес от Окръжен съд - Пловдив на асеновградския лихвар Иван Стаменов. 34-годишният мъж е признат за виновен в това, че в периода от 2009 г. - 2011 г. е извършвал банкови сделки в Асеновград, като е дал 4 кредита на Трайчо Иванчев, Атанаска Павлова, Сезгин Читак и Костадин Пейчев. Същите се задължавали да върнат парите с договорената лихва върху тях (между 8 - 10 до 12%), като с дейността си Стаменов е получил 32 270 лв.

Асеновградчанинът, който е безработен, се занимавал с раздаване на парични кредити на физически лица от доста години, като по този начин си осигурявал необходимите доходи. Лихвите не се посочвали в договорите, а се уговаряли устно. Нямало ограничение в срока на погасяването на кредитите, но всеки месец кредитополучателите се задължавали да изплаща уговорената лихва. В случай на просрочие те дължали на Стаменов и наказателни лихви.

Стаменов е осъден да изтърпи и отделно наказание от 6 месеца лишаване от свобода, получено при предишно осъждане, тъй като настоящето деяние е извършено в изпитателния срок на наложено му условно наказание.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини