Създадоха гориво от въздух и вода

Уникална технология за производство на гориво от компоненти на атмосферния въздух, която може да разреши енергийната криза и да намали въглеродния окис в атмосферата, разработиха британски учени.

Това пише в. "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.

Неголямата британска компания "Еър Фюъл Синтезис" от град Стоктън-он-Тис в Североизточна Англия е произвела пет литра гориво, синтезирано от атмосферен въглероден окис и водни пари.

"Ние взехме въглероден диоксид от въздуха и водород от водата и превърнахме тези елементи в гориво. Никой досега в страната ни, а доколкото знаем и в чужбина, не е направил това. Течността изглежда и мирише като бензин, но това е много по-чист продукт от бензина, който се получава от нефта", разказва ръководителят на компанията Питър Харисън, представил откритието си в Лондон пред Института по механично инженерство.

"Всичко това звучи твърде хубаво, за да е вярно, но то е вярно. При процеса се използват добре известни компоненти, но възхитителното е това, че те са успели да съединят в едно целия процес и да покажат, че той може да носи резултати", заяви Тим Фокс от института.

 Компанията се надява следващите две години да построи завод, който ще може да произвежда един тон гориво дневно.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини