Едно от почернените през април семейства се подлага на ин витро. Общината помага

С решение на местния парламент днес бе удовлетворено първото депозирано искане за финансова помощ от общината за ин витро процедура. То е от сем. Благоеви, които загубиха 13-годишната си дъщеричка Даниела при трагичния инцидент, разиграл на необезопасен водоем на "Напоителни системи". Заявлението е за отпускане на еднократна социална помощ за възстановяване на вноска за ин витро процедура. Първоначално е било преценено, че лицето (б.р. - бащата Йордан Благоев е подал заявлението) не отговаря на Вътрешните правила за отпускане на еднократна социална помощ на граждани, но предвид трагедията в семейството е решено, че е необходимо такава да се даде - ин витро процедурата е единственият им вариант да имат отново дете.

Съветниците определиха и кои ще са представителите на ОбС в състава на 7-членната Комисия, която ще одобрява асеновградските семейства и двойки, подали заявления за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция. Това ще са Атанас Ников, Ванелина Арнаудова, Христина Филипова и Ферди Кадир. Останалите членове на комисията ще са от общинската администрация – двама, и представител на организация, защитаваща правата на пациентите в областта на репродуктивното здраве.

Както вече е известно общината ще отпуска на семейства с репродуктивни проблеми сума от около 2000 лева. Средствата ще се гласуват всяка календарна година с общинския бюджет. Ще се финансира само по един опит на одобрените двойки в рамките на текущата година. Това няма да ограничи правото и възможността им да кандидатстват и за финансово подпомагане от Фонда за асистирана репродукция.

Списъкът с одобрените двойки, както и размерът на отпуснатата сума, трябва да получи одобрението на ОбС.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини