Светлини и фойерверки озариха Асенова крепост

Снимки: Ангел Маринов

Стотици прожектори преобразиха символа на Асеновград – Асеновата крепост. Вечерта на Димитровден кметът на общината д-р Емил Караиванов включи артистичното осветление на крепостта от местността Метоха, където стотици крепостта бе осветено от заря на фона на "Притури се планината" в изпълнение на Мистерията на българските гласове.

Инж. Стоян Димитров, ръководител на проекта "Асеновград - свещената порта на Родопите", сподели своите надежди, че новата визия на крепостта и реновираната местност около нея ще я направят още по-привлекателна за туристите и самите жители на града. Асен Гьошев от строителен консорциум "Асенова Крепост" връчи символичен ключ на кмета Караиванов.

"Асеновград - свещената порта на Родопите" е на обща стойност над 3 млн. лв., като 2, 6 млн. е безвъзмездното финансиране от еврофондове, а над 600 хил. собствен принос на община Асеновград.

Оформени са вече и кътове за отдих, монтирани са пейки. Обектът ще бъде оборудван с електронна многоезична тургайд система. Ще се доставят и монтират 2 видеостени, на които ще се излъчват рекламни филми за Асеновата крепост и основните туристически забележителности в общината.

За пресъздаването на историческата действително е експонирана вече и част от средновековна техника като балисти, катапулти , таран и бойна кула.

Проектът трябва да приключи до 28 декември тази година.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини