15 °C

Светлини и фойерверки озариха Асенова крепост

Снимки: Ангел Маринов

Стотици прожектори преобразиха символа на Асеновград – Асеновата крепост. Вечерта на Димитровден кметът на общината д-р Емил Караиванов включи артистичното осветление на крепостта от местността Метоха, където стотици крепостта бе осветено от заря на фона на "Притури се планината" в изпълнение на Мистерията на българските гласове.

Инж. Стоян Димитров, ръководител на проекта "Асеновград - свещената порта на Родопите", сподели своите надежди, че новата визия на крепостта и реновираната местност около нея ще я направят още по-привлекателна за туристите и самите жители на града. Асен Гьошев от строителен консорциум "Асенова Крепост" връчи символичен ключ на кмета Караиванов.

"Асеновград - свещената порта на Родопите" е на обща стойност над 3 млн. лв., като 2, 6 млн. е безвъзмездното финансиране от еврофондове, а над 600 хил. собствен принос на община Асеновград.

Оформени са вече и кътове за отдих, монтирани са пейки. Обектът ще бъде оборудван с електронна многоезична тургайд система. Ще се доставят и монтират 2 видеостени, на които ще се излъчват рекламни филми за Асеновата крепост и основните туристически забележителности в общината.

За пресъздаването на историческата действително е експонирана вече и част от средновековна техника като балисти, катапулти , таран и бойна кула.

Проектът трябва да приключи до 28 декември тази година.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
19 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
19 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
19 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
19 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
19 апр 2021
Последни новини