12 °C

Най-голямото читалище в Асеновград отново с библиотека

Снимки: читалище "Родолюбие"

След цели 30 години читалище "Родолюбие" е с възобновена библиотека. След като през 1982 г. целия библиотечен фонд бе преместен в друга сграда - днес Градска библиотека "Паисий Хилендарски", сега отново читалището ще има своя собствен фонд, съдържащ над 3500 книги към момента.

Началото на читалищната библиотека е поставено през 1873 г., когато се полагат основите на първото българско читалище в Асеновград, припомнят от общината. Основаването на читалището е свързано с името на Отон Иванов - сподвижник на Васил Левски. Дейността на читалището започва с подарения личен библиотечен шкаф с около 70 книги. Така Отон Иванов поставя началото на библиотечната дейност в града. В следващите години наред с развиващата се културно-просветна дейност на читалището се увеличава постепенно и книжният фонд на библиотеката - и с различна художествена и научна литература, и с различни издания на периодичния печат. В средата на миналия век читалищният деятел и активист Христо Шипков малко преди смъртта си подарява на читалището цялата си лична библиотека от 3000 тома и ръкописа си на първи том от "Историята на Асеновград", като към този момент читалищната библиотека е имала книжен фонд също от 3000 тома. Няколко години по-късно заедно с увеличаването на книжния фонд се построява и голяма, добре обзаведена читалня. А през есента на 1955 г. библиотеката е обявена за методична, което довежда до сериозен подем в работата на библиотеката. Книжният фонд се подрежда систематично-азбучно и се поставя началото на каталог.

Построяването и пренасянето в новата, днешната читалищна сграда от 1961 г. още повече активира дейността на читалището, превръщайки го в притегателен център на духовността и културата в Асеновград. В просторните помещения на новия си дом се пренася библиотеката, в която се открива свободен достъп до книгите. Обособява се самостоятелен детски отдел. Книжният фонд се обогатява бързо, като през 1968 г. нараства на 50 000 тома. През 1964 г. библиотеката е обявена за национален първенец. В последвалите години библиотеката продължава усилено да работи, разширява дейността си - провежда сказки, беседи, литературни вечери на различни теми. Привличат се все повече млади хора. Библиотечната дейност излиза и извън стените на читалищния дом – благодарение на дейната работа на библиотекарите се разнасят книги в кварталите и по предприятията. През 70- те години библиотеката вече има книжен фонд над 55 хил. книги и към 6000 читатели. Закупуват се нови книги. След извършената инвентаризация книжният фонд се прекласира по десетичната система, която и до днес се използва в библиотеките от цял свят. Първият етап от работата на младежта с книгата от Националния преглед е спечелен от читалищната библиотека в окръга и нейните библиотекари са наградени. Библиотеката продължава активно своята дейност – провеждат се читателски конференции, срещи с писатели, литературни вечери, викторини, подреждат се витрини и специализирани библиотечни кътове.

И така до 1982 г., когато по решение на тогавашния Градски комитет книгите на читалищната библиотека са преместени в новопостроената Градска библиотека. След 30 години успешно се възстанови читалищната библиотека. Към момента разполагат с над 3 500 книги, като тенденцията е книжният фонд да се увеличава непрекъснато.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
15 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С основание може да очаквате от работата си днес по-добри доходи. Трудностит са възможни по линия на администрация и неспазване на срокове и законност. Въпреки това ще се справите с възникналите препятствия и ще доведете делата си до край, което значи и осигуряване нуждите на семейството.
15 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дава ви се отлична възможност да покажете на практика вашите умения, изобретателност и младежки дух. Голямата ви ангажираност може да ви направи неспокойни и нетърпеливи, но сега е момента да стиснете зъби и да издържите. Повярвайте, усилията ви няма да са напразни. Всичко, което постигнете днес, ще ви носи добри дивиденти за дълго време напред.Струва си, нали.
15 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Стремите се да вършите нещата така, че на хората около вас това да им харесва и да не влизате в пререкания за излишни неща. Помислете обаче и за собствените си желания и за това, че е трудно винаги всички да са доволни. На работното място пред вас се открива блестяща възможност да покажете на какво сте способни, затова захванете се сериозно за работа.
15 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате доста работа днес, но едва ли ще се намери нещо, с което да не успеете да се справите. Често се заемате с много неща наведнъж, но учудващо за хората около вас успявате да се справите без проблеми. Ще се изненадате от предложението, което ви прави близък приятел. Винаги сте готови да отвърнете на предизвикателствата и едва ли ще откажете.
15 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Привеждайки програмата си в действие, ще засилите активността и желанието си за общуване. Чрез търговско-финансови операции, реализирани не без подкрепата на близък човек, ще се стабилизирате материално. Ако сте пряко ангажирани с професионалните си задачи ще получите изгодни предложения.
15 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако сте и не конфликтни ще спечелите повече, осъществявайки плановете си. Насочете усилията си в областта, в която сте най-силни. От там ще дойдат и добрите резултати. Желанията ви скоро ще станат реалност, повярвайте си. При някои е възможно да се събудят стари, хронични заболявания.
15 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви ден, който ви предлага възможности в много направления. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го изживеете, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно. Ставащото е само част от настъпващия период на драгоценни успехи.
15 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да видите работата си по-скоро завършена и това ви амбицира. Усърдно ще избегнете проблем, който застрашава да обезсмисли труда ви досега. Към някой от обкръжението ви сте особено чувствителни и това ви пречи да оцените връзката си правилно. Но не му пречете да изрази отношението си към вас.
15 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Несъгласието ви с нечие решение не бива да пречи на отношенията помежду ви. Намерете по-елегантен начин да изразите становището си, без да влизате в конфликт и да застрашавате връзката си. Можете да предложите и повече в името на общото ви бъдеще, не мислите ли. Волята ви е силна, но не пренебрегвайте и другите.
15 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможностите ви за извънредни приходи днес са много добри. Има вероятност и да ги пропуснете при прекалено колебание. Може би пред някои от вас стоят леки затруднения в бизнеса, които скоро ще отшумят без трайни негативни последици.
15 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
15 апр 2021

Случаен виц

Последни новини