Най-голямото читалище в Асеновград отново с библиотека

Снимки: читалище "Родолюбие"

След цели 30 години читалище "Родолюбие" е с възобновена библиотека. След като през 1982 г. целия библиотечен фонд бе преместен в друга сграда - днес Градска библиотека "Паисий Хилендарски", сега отново читалището ще има своя собствен фонд, съдържащ над 3500 книги към момента.

Началото на читалищната библиотека е поставено през 1873 г., когато се полагат основите на първото българско читалище в Асеновград, припомнят от общината. Основаването на читалището е свързано с името на Отон Иванов - сподвижник на Васил Левски. Дейността на читалището започва с подарения личен библиотечен шкаф с около 70 книги. Така Отон Иванов поставя началото на библиотечната дейност в града. В следващите години наред с развиващата се културно-просветна дейност на читалището се увеличава постепенно и книжният фонд на библиотеката - и с различна художествена и научна литература, и с различни издания на периодичния печат. В средата на миналия век читалищният деятел и активист Христо Шипков малко преди смъртта си подарява на читалището цялата си лична библиотека от 3000 тома и ръкописа си на първи том от "Историята на Асеновград", като към този момент читалищната библиотека е имала книжен фонд също от 3000 тома. Няколко години по-късно заедно с увеличаването на книжния фонд се построява и голяма, добре обзаведена читалня. А през есента на 1955 г. библиотеката е обявена за методична, което довежда до сериозен подем в работата на библиотеката. Книжният фонд се подрежда систематично-азбучно и се поставя началото на каталог.

Построяването и пренасянето в новата, днешната читалищна сграда от 1961 г. още повече активира дейността на читалището, превръщайки го в притегателен център на духовността и културата в Асеновград. В просторните помещения на новия си дом се пренася библиотеката, в която се открива свободен достъп до книгите. Обособява се самостоятелен детски отдел. Книжният фонд се обогатява бързо, като през 1968 г. нараства на 50 000 тома. През 1964 г. библиотеката е обявена за национален първенец. В последвалите години библиотеката продължава усилено да работи, разширява дейността си - провежда сказки, беседи, литературни вечери на различни теми. Привличат се все повече млади хора. Библиотечната дейност излиза и извън стените на читалищния дом – благодарение на дейната работа на библиотекарите се разнасят книги в кварталите и по предприятията. През 70- те години библиотеката вече има книжен фонд над 55 хил. книги и към 6000 читатели. Закупуват се нови книги. След извършената инвентаризация книжният фонд се прекласира по десетичната система, която и до днес се използва в библиотеките от цял свят. Първият етап от работата на младежта с книгата от Националния преглед е спечелен от читалищната библиотека в окръга и нейните библиотекари са наградени. Библиотеката продължава активно своята дейност – провеждат се читателски конференции, срещи с писатели, литературни вечери, викторини, подреждат се витрини и специализирани библиотечни кътове.

И така до 1982 г., когато по решение на тогавашния Градски комитет книгите на читалищната библиотека са преместени в новопостроената Градска библиотека. След 30 години успешно се възстанови читалищната библиотека. Към момента разполагат с над 3 500 книги, като тенденцията е книжният фонд да се увеличава непрекъснато.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини