Зазимиха палмите на топло

Атрактивната акция по вдигането на палмите забавлява някои, но други-озори

Палмите от центъра на Хасково отидоха на топло. Днес огромните растения, които красяха централната градска част, бяха събрани от служителите на общинските оранжерии и откарани в парниците на Екопрогрес. Там 16-те огромни растения ще прекарат зимата при постоянна температура от 18 градуса.

Заради внушителните им размери, за палмите, които са от видовете Хамедорея, Финикова и Вашингтония, се наложи да бъде използвана фадрома. Най-тежкото растение е около 1,5 т.,а най-високото стига до около 4 метра.

Атрактивната акция по вдигането им прикова вниманието на минувачите, някои от които се спряха,за да се полюбуват за последно на красивите растения, преди те да бъдат скрити на топло за зимата. Палмите, които бяха зазимени днес ще украсят отново централно Хасково напролет.


Акцията по прибирането се брои за успешна

За палмите Вашингтония, за които естествения ареал са Аризона, Калифорния и Мексико, е харектерн, че не обича силното слънце. Финиковите палми пък са дни от най-издръжливите и непретенциозни за отглеждане. Общо са 17 вида и заедно с Кокосовата, са най-известните палми в растителния свят.

Хамедореята пък произхожда от хладните райони на джунглите в Мексико, Гватемала, Централна и Южна Америка. Те виреят под плътната горска сянка в хумусния почвен слой. Само някои видове понасят слънце.

Haskovo.net


Преди дни бяха зазимени и градските фонтани.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини