Не е имало стрихнин в тялото на Тургут Йозал

Директорът на Института по съдебна медицина опроверга твърдение в турски вестник, че пробите от анализа на тленните останки на покойния президент са показали наличие на отрова в тялото Тургут Йозал Директорът на турския Институт по съдебна медицина - доц. Халюк Индже, опроверга твърдение в днешния брой на в."Бугюн", че анализът на тленните останки на покойния турски президент Тургут Йозал е показвал наличие на остатъци от отрова в голямо количество в тялото, съобщава турският телевизионен канал Си Ен Ен-Тюрк. В публикацията си вестникът се позовава на доклад на експертите по съдебна медицина и твърди, че става дума за отровата "стрихинин кератин".Отровата може да е била поставена в ядене или напитка, се посочва в публикацията. Вестникът цитира професор по токсикология, който е пояснил, че тя започва да действа 15-20 минути, след като е поета, и води до смърт. Отровата нарушава метаболизма, парализира дихателните пътища и може да доведе до инфаркт.

Нямам представа как се е появила тази информация, ние не сме открили това вещество, заяви доц. Халюк Индже. Той уточни, че екипът, който се занимава с анализа на пробите, работи прецизно и с научни методи и следващия месец ще изпрати доклад на прокуратурата. Доцент Индже подчерта още, че именно прокуратурата ще огласи резултатите от доклада.Йозал, който ръководеше Турция след управлението на военните през 80-те години на миналия век, почина през април 1993 г. в болница в Анкара. Официално причината за смъртта е инфаркт. Тогава Йозал бе на 65 години и бе действащ президент. Негови близки изказаха съмнения, че е бил отровен.

В историята има и българска следа.

В деня преди да почине, Йозал бил на прием в българското посолство, където консумирал лимонада. Вдовицата му - Семра, подозира, че именно с нея е бил отровен. Твърди се също, че е имало пропуски в сигурността на приема. Въпроси възникват и около факта, че не е имало оборудвана линейка, върху всички документи за смъртта на Йозал стои подписът само на един лекар и въпреки препоръките тъканна проба не е била взета, а е била направена кръвна проба, която обаче след това се загубила.

По нареждане на турския президент Абдуллах Гюл с разследване на обстоятелствата около смъртта на президента се зае Държавната разследваща комисия към президентството. Комисията заключи в доклад по случая, че смъртта на Йозал е "подозрителна" и трябва да се разследва. Прокуратурата в Анкара даде нареждане за отваряне на гроба на 17 септември т.г., макар че семейството на Йозал се обявяваше срещу ексхумацията по религиозни причини.Гробът на Тургут Йозал в Истанбул бе отворен на 2 октомври.

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини