Опасни електронни цигари на пазара

Eлектронниte цигари могат да бъдат вредни за здравето, предупреждават експерти от здравната инспекция в Русе., цитирни от БНТ.

Става дума за китайски пълнители с некоректно съдържание на етикетите. В момента здавните инспектрори от Русе проверяват за такива пълнители на пазара. Проверките се извършват по европейската система Рапекс за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти.

На флаконите от издирваната партида е указано, че в течността за електронните цигари няма никотин. Според направения химичен анализ обаче концентрацията на веществото е много над нормата, казаха от районната здравна инспекция в Русе.

"Това е сериозно заблуждение на "изпарителите", както потребителите на електрони цигари наричат себе си, защото те биха смесвали тази течност, за да си осигурят някаква средна концентрация, а всъщност ще получат възможност за усвояване на многократно повече никотин, отколкото в конвенционалните цигари, които преди това са пушили, без да знаят това", поясни д-р Мариета Дянкова от РЗИ - Русе.

По думите на д-р Дянкова, това не е първият случай с липсваща важна информация за потребителите на електронни цигари.

Според закона за химикалите продавачите на електронни цигари са задължени да предоставят на клиентите си информационен лист за безопасната им употреба на български език, но само ако го изискат.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини