50 000 евро за близките на Чакъра. Липса на акт 16 спира ЕСКОМ да влезе в нова къща Преглед на регионалния печат

50 000 евро за близките на Чакъра, челно заглавие на първа страница в „Хасковска Марица”. Става дума за вчерашното решение на съда по правата на човека в Страсбург, с което България бе осъдена заради спецакцията на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов в Харманли.

Щвейцарски часовници за пенсионери в „Неохим”, друг акцент от 1-ва. Подаръците получили 20 бивши служители, пенсионирали се от началото на годината.

Паякът полазва Димитровград, чело на 2-ра. От днес влиза в употреба специализираният автомобил за репатриране на неправилно паркирали коли. Глобата за шофьорите нарушители е 30 лева.

6 м. пробация за пленени костенурки, акцент от 3-та. 62-годишният Димитър Михов от Симеоновград бил осъден, защото държал в дома си 11 костенурки, които са защитен вид.

Липса на акт 16 спира ЕСКОМ да влезе в нова къща,, темата на 4 страница. За обявения вчера проблем пред фирмата заради спънките от страна на общината. Мълчанието на площад „Общински” продължава дори след изрична заповед на началника на РДНСК Южен централен район до главния арихтект да се произнесе по заявлението на фирмата. Вместо това се искат нови и нови документи. Последното изискване е за протокол по чл. 159, аз. 3 от ЗУТ.

Понеже колегите от „Хасковска Марица” не са си направили труда да проверят за какво става въпрос и как всъщност ги пързалят от общината, ще направя уточнение и точен цитат. Сградата е купена от ЕСКОМ през 2009 година, вече построена. При покупката продавачът предоставя и съответните документи, издадени от общината по време на строителството, включително акт 14. Въпросният протокол по чл. 159 от ЗУТ се отнася до самото начало на строителството, когато обектът е на кота нула. Ето цитат от ЗУТ:

Чл. 159. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) При достигане на проектните нива изкоп, цокъл, корниз (стреха) и било за сгради (съответно при ниво изкоп, преди засипване на новоизградени или преустроени подземни проводи и съоръжения и за заснемане в специализираните карти и регистри, проектна нивелета с възстановена или изпълнена настилка) лицето, упражняващо строителен надзор,или техническият ръководител на строежите от пета категория е длъжен, преди да разреши изпълнението на следващите ги строителни и монтажни работи, да извърши проверка и да установи съответствието на строежа с одобрените инвестиционни проекти, разрешението за строеж и протокола за определяне на строителна линия и ниво, като при ниво изкоп е задължително присъствието на извършилия геоложкото проучване инженер-геолог и проектанта на конструктивната част.

(2) Лицето, упражняващо строителен надзор, или техническият ръководител на строежите от пета категория отразява резултата от извършената проверка при достигане на контролираните нива в протокола за определяне на строителна линия и ниво, включително отбелязва, че подземните проводи и съоръжения преди засипването им са отразени в специализираните карти и регистри, и в тридневен срок изпраща заверено копие от протокола в общината (района).

(3) В тридневен срок от завършването на строителните и монтажните работи по фундаментите на строежа по искане на лицето, упражняващо строителен надзор, или на техническия ръководител за строежите от пета категория длъжностно лице от общинската (районната) администрация извършва проверка за установяване съответствието на строежа с издадените строителни книжа и за това, че подробният устройствен план е приложен по отношение на застрояването.

Извинете за дългия цитат. От последното изискване на общината излиза, че сградата трябва да се събори, за да могат чиновниците от общината да направят исканите замервания. При това замервания, които са правили самите те преди години. Да се смееш ли, да плачеш ли...

Към материала е дадено мнението и на общината. Кметът заявява, че навярно има някакви нарушения, затова няма акт 16.

Всъщност повечето хора в Хасково са наясно точно за какво става въпрос. Знаят също така, че това не се отнася само до ЕСКОМ, а и до много други фирми.

Само да добавим, че „Новинар юг” подминава темата като голям камък, въпреки, че техен репортер присъстваше на пресконференцията вчера.

Челното заглавие в „Новинар юг”: „Балканстрой” вдига къща на баба Тилка от Бисер.

Това е 36-ата или 37-ама нова къща в наводненото село.

Апелативният съд отмени доживотната на Гюрсел от Тракиец, заглавие над главата на вестника. Гюро получи доживотна присъда за убийство през юни тази година. Сега процесът ще започне отначало.

Рестартират предизборно църквата в „Орфей”, чело на 2-ра. Инициативата е на бизнесмени.

Ангел да Винчи, дето цял панаир може да направи, темата на 4 страница. За любимчанина, който построи мини виенско колело пред къщата си, за да радва внуците.

Това бяха основните теми в днешния регионален печат. Останалите дописки във вестниците сте ги чели - същите, или почти същите още вчера в Haskovo.net.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини