Днес е ден на национален траур заради кончината на патриарх Максим

Днес е ден за национален траур, както реши Министерският съвет, заради кончината на българския патриарх Максим. Погребението му ще бъде от 15.30 ч. в църквата на Троянския манастир. Негово светейшество почина на 6 ноември в правителствената болница "Лозенец" на 98 години.
Патриарх Максим ръководи Българската православна църква 41 години - от 4 юли 1971 г.

В 9 ч. в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" започна отслужването на заупокойна Света литургия. Опелото на патриарх Максим е от 10.30 ч. На траурните служби присъства Вселенският патриарх Вартоломей Първи и представители на поместните православни църкви.

Пловдивският митрополит Николай, който временно бе определен и за митрополит на Софийската епархия, увери, че "всеки българин, който пожелае да се сбогува с Негово светейшество, ще бъде допуснат до патриаршеския катедрален храм "Свети Александър Невски".

Около 12.30 ч. се очаква кортежът с тялото на патриарх Максим да тръгне за Троянския манастир. Погребението ще започне в 15.30 ч.

По изискване на Светия синод ще бъде осигурен достъп на гражданите до църквата в Троянския манастир в село Орешак, където ще могат да се поклонят пред тялото на българския патриарх Максим. Това заяви за БТА кметът на община Троян Донка Михайлова.
Осигурено е транзитно трасе за преминаване на кортежа с тялото на патриарх Максим до манастира, като за пътуващите за село Черни Осъм има алтернативен маршрут.

Гробът, където ще бъде положено тялото на патриарх Максим се намира зад чудотворната икона на Света Богородица Троеручица в самата църква на Троянския манастир. Всяка година на 15 август - храмовия празник на манастира, патриарх Максим водеше литийното шествие с тази икона.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини