Откриват изложба на феноменални спортни постижения

Ще се докоснем до специално изработени уреди, с които са повдигани Нелсън Мандела, Карл Люис, Стинг, Мохамед Али.

Пътуваща изложба "Повдигане на света с единството на сърцето" ще бъде открита в Пловдив на 21 ноември от 18.30 ч. в изложбената зала на Дружеството на пловдивските художници на ул. "Гладстон" № 32.

Старт на експозицията са поканени да дадат цяла плеяда световни и олимпийски шампиони в различни спортни дисциплини и български спортни легенди.

Изложбата е посветена на феноменалните постижения на Шри Чинмой  (1931-2007) – световно признат индийски философ, поет, музикант, художник и спортист. Тя включва специално изработени уреди за повдигане на тежести, с които Шри Чинмой е вдигал освен огромни щанги и тежки предмети, а и видни личности, качени върху специална платформа. Сред тях са Нелсън Мандела, Мохамед Али, Карл Люис, Стинг. Изложбата е и със снимки и видео материали със самите рекордни повдигания и коментари на световни спортни знаменитости като Карл Люис, Бил Пърл, Франк Зейн и Хюго Жирар.

Чрез невероятните си силови постижения  Шри Чинмой отправя послание за неограничените възможности на човека, за победата на духа над „невъзможното” и за силата, която вътрешният мир дава на физическото тяло независимо от възрастта. Той започва да вдига тежести на 53 години и бързо напредва от 18-килограмови гири до немислими тежести, включително група хора (907 кг), хеликоптер (1 451 кг), африкански слон (3 447 кг) и реактивен самолет (14 061 кг). Дори след 70-годишна възраст продължава да подобрява личните си рекорди, заявявайки: "Чрез своето повдигане на тежести аз се опитвам да вдъхновя и окуража хората от всички възрасти да надминат своите собствени ограничения. С решителност ние можем да преодолеем възрастовата бариера."

Изложбата се организира и във връзка с Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията – 2012. Тя е мащабен международен проект, осъществен успешно в САЩ и в европейските градове Прага, Милано, Виена, Берлин, Хамбург и Будапеща. Предстои гостуването ú в Лондон и Лисабон, както и в няколко града на Украйна и Русия.

В момента експозицията е ситуирана в София пред Паметника на Съветската армия.

При откриването на изложбата в Пловдив на 21 ноември, сряда, ще бъде прожектиран и филмът "Предизвикателство към невъзможното". Експозицията ще остане до 2 декември, като всеки делничен ден ще има прожекции от 17.30 и 19.15 ч., в събота и неделя от 11.30, 15.00, 17.30 и 19.15 ч.

Входът за изложбата и прожекциите на филма са безплатни.

Катя Стайкова

Изложбата в Германия и Чехия.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини