Десет вярвания, които не могат да бъдат доказани

Има събития и явления, които просто не могат да бъдат категорично доказани и обявени за реални. Това обаче не пречи хората да се плашат, вълнуват, да считат представените им хипотези като истинни.

Ето десетте най-големи мистерии, в които човечеството вярва:

Извънземни
Митовете за извънземни датират от преди стотици години. Все още обаче няма сигурни и неопровержими доказателства, че съществуват други форми на живот отвъд нашата планета. Но това не пречи на хората да вярват, че има живот и на други планети. Особено влияние оказват постоянните сигнали и записите на неидентифицирани летящи обекти – НЛО. Научнопопулярните предавания и филмите също оказват огромно влияние на човешкото съзнание.

Астрология
Векове наред хората са взимали важни житейски решения с “помощта” на звездите. Всъщност няма нито едно конкретно доказателство, че начинът, по който са подредени планетите и звездите би формирал личността на човек. Въпреки това много хора вярват, че ако сме родени под определен зодиакален знак, ние имаме специфични характеристики. Дневните хороскопи и астрологически таблици са водещи наръчници за вярващите, че рождената дата може да определи съдбата.

Криптиди
Криптидите са животни, чието съществуване никога не е било доказано от науката. Такива са Голямата стъпка и Чудовището от Лох Нес. Съществуват толкова много наблюдения и аматьорски снимки, че хората наистина считат, че е възможно тези същества реално да са с нас на планетата, макар да няма експонати от тях в музеите и не са официално открити следи за съществуване на подобни форми на живот.

Призраци
Хората, които твърдят, че са видели призрак, биха казали, че има доказателства за отвъден живот, но скептиците ще опровергаят, че винаги има логическа причина или трик на светлината зад това “явление”. В крайна сметка, наистина няма достоверно и неоспоримо доказателство за съществуването на призраци. Безбройните филми, истории или снимки така са повлияли на съзнанията ни, че колкото и смели да сме, когато в тъмното нещо помръдне неочаквано или просто чуем странен шум, в съзнанието ни веднага изниква представата, че това е призрак.

Медиуми
Медиумите са онези хора, които твърдят, че могат да разговарят с умрелите и дори са били “от другата страна”. Тези хора общо взето казват на близките на починалите нещата, които те искат да чуят за любимите, които са загубили. Тук отново няма доказателства за истинността на тези човешки или по-скоро свръхчовешки способности, но голяма роля играе желанието на хората да имат шанс за още един контакт с починалите си близки. Затова много опечалени се доверяват на медиумите и взимат всяка тяхна измислица за истина.

Карма
Няма значение дали ще го наречем карма или “каквото повикало, такова се обадило”, хората вярват, че нещата, които правиш днес, по някакъв начин ще повлияят на живота ти в бъдеще. И макар че не можем да докажем съществуването на кармата, това остава принцип, спрямо който много хора живеят през целия си живот, с надеждата, че могат да вземат най-доброто от това, което кармата може да предложи.

Интуиция
Независимо дали ще го наречем предчувствие или интуиция, хората вярват в шестото чувство, което понякога ги напътства. Интуицията може да ни подскаже кога да не се доверяваме на някого, да прекратим връзка или да избегнем минаването през точно определена улица. Без абсолютно никакво логическо обяснение, нашите вътрешни усещания ни карат да взимаме сериозни решения с голяма увереност. И не на последно място, ние оставяме интуицията ни да реши какво да правим, когато “ударим на камък” по пътя, който сме избрали да поемем.

Съдба
Фразата “за всичко си има причина” доста често намира употреба в ежедневието ни, особено когато се случи нещо неприятно. Няма причина да се съмняваме в преднамереността на събитията от живота, но имаме навика да определяме почти всичко като предопределено от съдбата. Именно тази идея е като удавник за сламка в най-трудните ни моменти.

Религиозните писания
Независимо от произхода ни, повечето от нас имат определени религиозни възгледи. Религиите са предавани чрез текстове като Библията, която ни казва как точно висшата сила, стояща над нас иска да се държим и живеем. Вярваме на историите в тези книги, просто защото са част от книгата на нашата религия. И макар че няма доказателства за всички неща, изписани в свещените завети, много хора вярват и се стараят да живеят съобразно указанията в тях.

Бог
Най-голямата загадка е безусловната вяра на хората, че съществува висша сила или Бог, който стои над нас и направлява живота ни. От надеждите, че вътрешните молитви ще бъдат чути, до вярването, че ще сте застанем пред Страшния съд след смъртта си, вярваме не само, че има Бог, ами той е навсякъде. Съществуването му не може да се докаже, но тази вяра ни обединява както с предците, така и помежду ни.

Предвид различните възгледи на читателите, държим да отбележим, че нито едно от изброените недоказани вярвания не е грешно или по някакъв начин нередно. Всеки е свободен да вярва, в каквото пожелае, стига това да удовлетворява стремежите, желанията и начина му на живот.

Източник: inews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини